NASA: Misioni DART i suksesshëm – Ndryshoi orbitën e asteroidit dhe shpëtoi Tokën! (Video)

Bota Shkencë

Anija kozmike që NASA dërgoi për t’u përplasur një raketë me një asteroid muajin e kaluar ku arriti të rrëzojë shkëmbin hapësinor nga orbita e saj natyrore, gjë që ndodh për te parën herë në botë, njoftoi kreu i agjencisë hapësinore amerikane.

Ky mision do t’i lejojë njerëzimit të mësojë se si mund të mbrohet nga një kërcënim i mundshëm në të ardhmen duke devijuar asteroidët nga kursi i tyre.

Nga vëzhgimet e teleskopit, të paraqitura nga NASA në konferencën për shtyp, duket se “misioni vetëvrasës” i anijes kozmike DART më 26 shtator përmbushi qëllimin e tij kryesor: ndryshimin e rrugës së asteroidit përmes energjisë kinetike.

“Ky mision tregon se NASA përpiqet të jetë gati për çdo gjë që na hedh Universi”, tha administratori i NASA-s, Bill Nelson. “Unë mendoj se NASA ka dëshmuar se ne jemi seriozë si mbrojtës të planetit”, u tha ai gazetarëve.

Anija kozmike DART u përplas qëllimisht në asteroidin Dimorphos, satelitin e një asteroidi më të madh, Gemini. Sipas Bill Nelson, ky ndikim zvogëloi orbitën e Dimorph me 32 minuta.

Eksperimenti u zhvillua në një distancë prej rreth 11 milionë kilometrash (7 milionë milje) nga Toka.

“Të gjithë kemi përgjegjësi për të mbrojtur planetin tonë. Në fund të fundit, është gjithçka që kemi”, shtoi Nelson.

“Ky rezultat është një hap i rëndësishëm drejt kuptimit të ndikimit të plotë të ndikimit të DART me objektivin e tij asteroid,” tha Laurie Glaze, drejtore e Divizionit të Shkencave Planetare të NASA-s në selinë në Uashington. “Me të dhëna të reja që vijnë çdo ditë, astronomët do të jenë në gjendje të vlerësojnë më mirë nëse dhe si një mision si DART mund të përdoret në të ardhmen për të ndihmuar në mbrojtjen e Tokës nga një përplasje me një asteroid, nëse gjejmë një të tillë në drejtimin tonë.”

“DART na ka dhënë disa të dhëna magjepsëse si për vetitë e asteroidëve ashtu edhe për efektivitetin e një ndikimi kinetik si një teknologji mbrojtëse planetare,” tha Nancy Chabot, koordinatorja kryesore e DART nga Laboratori i Fizikës së Aplikuar Johns Hopkins (APL) në Laurel, Maryland. “Ekipi DART vazhdon të punojë në këtë grup të pasur të dhënash për të kuptuar plotësisht këtë test të parë të mbrojtjes nga devijimi i asteroideve planetare.”