NASA pezullon testet për mision në Hënë për shkak të COVID-19

142

Agjensia hapësinore amerikane NASA ka njoftuar se po pezullon testet në raketë dhe anije kozmike të misionit “Artemis” në Hënë, për shkak të rritjes së numrit të anëtarëve të stafit të saj të infektuar me koronavirus.

NASA po mbyll një qendër në Mississippi në New Orleans, ku po ndërtohet Sistemi i Hapësirës Hapësinore (SLS), si dhe objekti i testimit të Qendrës Hapësinore Stennis në Shtetin e Misisipit, njoftoi dje guvernatori Xhim Brainstein.

Vendimi “për Stennis është për shkak të rritjes së numrit të pacientëve Covid-19 në popullatën përreth qendrës, numrit të vetë punëtorëve të izolimit dhe një rasti të konfirmuar në ekipin tonë Stennis,” komentoi ai.

NASA është duke pezulluar përkohësisht prodhimin dhe testimin e materialeve SLS dhe anijes kozmike Orion . NASA dhe ekipet e saj nënkontraktore do të koordinojnë mbylljen e objektit në mënyrë që materiali të mund të ruhet në mënyrë të sigurtë derisa të mund të rifillohet nga puna “.

Pandemia e koronavirusve pritet të shkaktojë probleme për misionin e qeverisë amerikane për të dërguar ekipin e saj në Hënë deri në vitin 2024. “Ne e kuptojmë që do të ketë një ndikim në misionet e NASA-s, por ndërsa ekipet tona analizojnë situatën globale për të zvogëluar rreziqet,  përparësia jonë kryesore është shëndeti dhe siguria e stafit tonë, “tha Bradenstein.

Misioni Artemis është i pari nga seritë ambicioze të NASA-s të misioneve afatgjata në sipërfaqen e Hënës për të parë nëse është e mundur të zhvillohen teknikat e kërkuara për misionet e administruara në Mars.