Nëpunësia nuk është dhuratë për dashnoret dhe të afërm të tjerë!

Kryesore Opinion

Artan FUGA  /  Ja une shoh qe neper ministri ka borde e komisione qe formohen me perfaqesues te interesave private. Qytetarin e thjeshte as te pragu i deres nuk e pranojne. Vjen arome te keqe, djerse. I palare dhe i veshur me tuta nga Gabi.

artani portretKane te drejte moreeeeee !

Privati e ka zene per fyti shtetin dhe pastaj me ane te shtetit ky lloj privati me rrenje e zgjatime thjesht politike, si maske e politikanit zengjin qe zoteron gjithcka, me pashaporta shqiptare ne xhep, a edhe me pashaporta te huaja, ze per fyti private te tjere.

Sa dime nga keta! Plot.

Kjo eshte “konkurrenca” sot te ne kudo.

Me çomangen e shtetit gjuaji konkurrentit që shet përballë dhe që është militant i partisë tjetër.

Zbulim shqiptar që as Adam Smithi nuk e ka bërë, le më Marks-çifutit që as mendja nuk i ka vajtuar atje. Rendimenti i inivestimitr kapital të sipërmarrjes rritet me anë të bursës politike, vlerës të kapitalit politik, dhe të dorovitjes financiare për partitë politike, dhuratave miqësore për politikanë që kanë në dorë emërime.

Mund të shkruhet një “Kapital” i dytë mbi këtë. Përvojë e madhe që ne i japim gjithë botës.

Nuk mungojne edhe drejtoruce gjithashtu qe jane pinjolle debile te privateve gjithandej.

Pale te pyesesh se ku punojne te afermit e shtetarve!

Hajde bejme nje studim ne sociologjine e burokracise qe une e njoh mire dhe kam per te treguar lemerira qe ju siguroj se sado i njihni, nuk i imagjinoni dot se deri ku shkojne.

Pale me zyshat e shkollave cfare behet!

Prandaj therras:

Jashte privati me status te privilegjuar nga vendimmarrja ne administraten publike!

Postet publike thone mileti merren vetem nese plotesohen keto kritere kryesore :

Seks.

Para.

Miqesi.

Klientelizem elektoral.

Klanizem krahinor.

Lidhje familjare.

Nëpunësia nuk është dhuratëPa keto kritere nuk ka lindur akoma ndonje bir …nene te punesohet dot ne administrate.

Vetëm një pakicë ende u shpëton këtyre kritereve, por që jeton me frikë në zemër nga pushimi prej pune si dikur ish financierët e mbretërisë kur komunizmi mori pushtetin.

Kush kundershton, le te financoje nje studim ekspertize dhe do ta shohi sesi puna ne shtet eshte thjesht rishperndarje privilegjesh mes te privilegjuarve.

Por Shteti nuk eshte i mamit, babit, ortakut, cunit, tezes.

Apo i dashnoreve.

Jashtë dashnoret, dashnorët, dhe të afërmit e tjerë të të fortëve nga administrata, punësuar për merita të veçanta !

Administrrata duhet të jetë e qytetareve pa dallim.

Administrata duhet ta mbroje madje fort interesin privat, por jo duke vendosur ne vendimmarrje individe me konflikt interesi.

Ne keta konflikt interesi, ne bordin e bankes konflikt interesi për shkak të privatëve, zyra kabinetesh ministrash përsëri përfaqësues të fshehtë privatësh,

-ne keshillin e librit konflikt interesi,

-ne komisionin e reformes te kerkimit shkencor konflikt interesi,

-ne ministrira konflikt interesi,

-ne keshillin e trashegimise kulturore konflikt interesi,

-ne keshillin drejtues te rtvsh konflikt interesi,

-kudo drejtojne ne shtet e agjenci publike interesa private qe godasin shtetin, qytetarin dhe private te tjere ne punen e tyre te ndershme.

Apo jo?

Keshtu nuk behet shtet. Sepse ka anesi.

Nëpunësit miltantë politikë kanë privatizuar zyrat! Na rropën të gjallë!

Shteti duhet te ndjeki logjike tjeter.