Nuk sëmuren kurrë, nuk mund ta njohin kancerin dhe jetojnë 100 vjet. Kush është sekreti i tyre?

993

 

Ky komunitet është vendosur në një lartësi prej rreth 2,500 metrash dhe është një fshat i thjeshtë dhe i përulur i Pakistanit. Përkundër faktit se mjedisi natyror është i mrekullueshëm, ky fshat ka diçka edhe më unike me banorët e saj. Banorët në Hunza janë të njohur për pamjen e tyre rinore dhe për jetëgjatësinë e tyre, e cila është mbi 100 vjet në mungesë të kancerit dhe shumë sëmundjeve të tjera!

Si arrijnë të ruajnë shëndetin e tyre, të parandalojnë sëmundjet dhe të jetojnë kaq shumë vite? Çdo gjë është për shkak të stilit të jetesës së tyre të shëndetshme!

Dietë

Është e njohur për të gjithë se ushqimi luan një rol të rëndësishëm në ruajtjen e shëndetit. Konsumi i pjesëve të mëdha të ushqimit, ushqimeve të përpunuara dhe sheqerit të lartë, ushqimeve të kripës dhe yndyrës jo vetëm që rrisin rrezikun e trashjes, por gjithashtu nxisin zhvillimin e shumë sëmundjeve si diabeti, sëmundjet kardiovaskulare dhe kanceri.

Në fshatin Hunza, njerëzit hanë vetëm produkte natyrore dhe kryesisht në nivel lokal. Të gjitha ushqimet që konsumojnë vijnë nga bagëtia dhe bujqësia e tyre. Asnjë produkt i modifikuar gjenetikisht nuk është futur.

Dieta e tyre është e shëndetshme dhe e balancuar bazuar në një përzierje të drithërave (hikërror, grurë, elb), fruta dhe perime organike, produkte qumështi (qumësht dhe djathë) dhe fruta të thata

Në Hunza, megjithatë, nuk konsumojnë mish shumë (zakonisht vetëm në sezonin e dimrit) ose alkoolit, ose sheqer, por hanë shumë kajsi të thata. Kajsi kanë shumë përfitime shëndetësore. Ndërsa janë të pasura me antioksidantë, ata mbrojnë trupin nga efektet e radikalëve të lirë dhe kështu ndihmojnë në parandalimin e kancerit.

Në Hunza gjithashtu agjëron rregullisht dhe gjatë verës hanë vetëm fruta dhe perime të papërpunuara. Ata nuk konsumojnë shumë kripë.

Asnjë ankth

Duke jetuar në natyrë me punësimin e tyre të vetëm të mbijetesës, banorët e Hunza nuk janë të vetëdijshëm për stresin! Ky popull nuk jeton në mënyrën jetese të qyteteve të mëdha dhe ka shkëmbyer modernizmin me natyrën dhe thjeshtësinë.

Mos harroni se stresi është një nga faktorët kryesorë të rrezikut për shumë sëmundje, duke përfshirë edhe kancerin. Kështu, duke adoptuar një mënyrë Zen të jetës dhe relaksimit, fshatarët janë të mbrojtur nga kjo e keqe, ata mbajnë shëndetin e tyre dhe jetojnë më gjatë. Përveç stilit të tyre të jetesës, meditimi është gjithashtu në jetën e tyre, i njohur për të reduktuar stresin dhe për të qetësuar mendjen.

Aktiviteti fizik

Duke punuar gjithë ditën në fusha, banorët e Hunzës ecin dhe lëvizin shumë, pasi dita e tyre fillon herët dhe mbaron në perëndim të diellit. Të rinj dhe të vjetër, ata janë mësuar me këtë ritëm të jetës.

Aktiviteti i tyre fizik mund të konsiderohet i egër, por është ai që u lejon atyre të djegin shumë kalori dhe në këtë mënyrë të ruajnë një peshë të shëndetshme, e cila ndihmon në parandalimin e shumë sëmundjeve. Kujtojmë se aktiviteti fizik përmirëson qarkullimin e gjakut dhe kështu promovon oksigjenimin e indeve të trupit.

Në Hunza ata punojnë në kushte të vështira, por kjo është e dobishme për shëndetin e tyre. Ajri është më pak i ndotur dhe më pak i ekspozuar ndaj substancave toksike që mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve të ndryshme. Ata bëjnë asgjë, përveç jetës së ulur! Ata punojnë gjatë gjithë ditës dhe pushojnë gjatë natës duke u siguruar që ata të shkojnë në shtrat herët. Kështu, ata gëzojnë një gjumë të qetë dhe janë në gjendje të përballojnë ditën tjetër.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: