OKB-ja jep alarmin: Shqetësuese dioksidi i karbonit në atmosferë

Mjedisi

OKB-Klima

Përqendrimi mesatar global i dioksidit të karbonit, gazi kryesor shkaktuar nga njerëzit, ka arritur në 400 pjesë për milion (ppm) në atmosferë, për të parën herë dhe është 44% mbi nivelet që mbizotëronte para revolucionit industrial, thekson OKB-ja.

Rritja e vazhdueshme në vitin 2016, në kundërshtim me marrëveshjen e pothuajse 200 qeverive për të reduktuar emetimet e gazit në bazë të marrëveshjes së Parisit të vitit të kaluar parashikon shkrirjen nga lëndët djegëse fosile në mbështetje të burimeve të ripërtërishme të energjisë në gjysmën e dytë të shekullit. Nivelet e dioksidit të karbonit kanë arritur në 400 ppm në disa fusha para disa muajsh, por “kurrë më parë mbi një bazë globale mesatarisht për të gjithë vitin”, tha WMO në buletinin e tij vjetor mbi GHG (Greenhouse Buletinin Gas). Gazi do të vazhdojë të rritet në atmosferë nëse shkencëtarët kanë zhvilluar teknologji të reja decarbonization nga atmosfera. Ngrohja e shkaktuar nga njeriu është përgjegjës për valët e të nxehtit, përmbytjet, thatësirat dhe nivelet rritjen e oqeanit.

Elefanti i vërtetë në dhomë është dioksidi i karbonit, i cili mbetet në atmosferë për mijëra vjet”, thekson shkencëtari Tala. Një observator në Mauna Loa, Hawaii, stacioni kryesor me të dhënat e filluar në vitin 1958, “parashikon se përqendrimet e dioksidit të karbonit do të mbetet mbi 400 ppm për të gjithë vitin 2016 dhe nuk do të bjerë nën këtë nivel shumë breza “.

Në të gjithë botën në vitin 2015, nivelet mesatare të dioksidit të karbonit ishin në 400.0 ppm, një rritje prej 2,3 ppm deri në vitin 2014. El Nino fenomeni më i fortë i motit, që ngroh në lindje Oqeani Paqësor, ka gjithashtu gjasa për të kontribuar në vitin 2016 të temperaturave në rritje në mbarë botën. Fenomeni El Nino është i lidhur me më shumë thatësira dhe zjarret në zonat tropikale, që do të thotë më pak bimësi për të absorbuar dioksidin e karbonit. Komiteti Shkencor i klimës të OKB-së beson se përqendrimi i dioksidit të karbonit, metanit dhe oksid azotuar janë në nivelin e tyre më të lartë për të paktën në 800.000 vjet. Nivelet e dioksidit të karbonit është 144% më e lartë se nivelet para-industriale të 278 ppm, 256% metan në krahasim me nivelet para-industriale në 1,845 pjesë për një miliard dhe oksid azotuar ishte 121% në 328 pjesë për miliard, thekson Komiteti Shkencor i OKB-së