Athina do të përjetojë rritjen më të madhe të ngrohjes dhe thatësirës

981

Athina qëndron në mesin e kryeqyteteve evropiane, por për një arsye negative, pasi sipas vlerësimeve të një studimi të ri shkencor ndërkombëtar, do të shohë në të ardhmen rritjen më të madhe si të nxehtësisë ashtu edhe të thatësirës, krahasuar me të gjitha qytetet kryesore të Evropës.

Hulumtuesit në Shkollën Politeknike të Universitetit të Newcastle, të kryesuar nga Selma Guereiro, të cilët publikuan botimin në Letrat Kërkimore për Mjedisin, përdorën të gjitha modelet e klimës në dispozicion (bazuar në tre skenarë) për të parashikuar se si do të evoluonin në 571 qytetet evropiane deri në vitin 2050 ose 2100 tre fenomenet kryesore: përmbytjet, thatësirat dhe valët e nxehtësisë.

Studimi parashikon temperaturat më të larta dhe valët e nxehtë në 571 qytete (madje edhe me më optimistët nga tre skenarët), thatësira në rritje sidomos në Evropën Jugore, vërshime veçanërisht në Evropën Veri-Perëndimore dhe një përkeqësim të rrezikut të ngjarjeve ekstreme të motit në shumicën e qyteteve evropiane.

Shkencëtarët parashikojnë se disa zona të Evropës Jugore mund të përjetojnë thatësira deri në 14 herë më keq se sot. Pesë qytete me rritjen më të madhe të parashikuar në thatësira janë nga ana e Athinës, Lisbonës, Madridit, Nikozisë dhe Sofjes.

Pesë qytete me rritjen më të madhe të valëve të nxehtësisë pritet të jenë në Athinë, Nikozi, Pragë, Romë dhe Sofje. Pesë qytete greke (Athina, Patras, Heraklion, Kalamata dhe Pire) janë në 5% më të lartë të qyteteve evropiane në rrezik nga thatësira më të keq dhe valë të nxehtë më të keqe.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: