OKB-ja: Nuk ka krizë imigrimi në Evropë

Emigracioni Rajoni

Bashkimi Europian nuk përballet me një krizë migratore, pavarësisht nga shfrytëzimi politik, ekspertët e OKB-së për çështjet e migracionit theksuan korrik te ketij viti

Mosmarrëveshjet mbi imigracionin e kanë ndarë Bashkimin Evropian, pasi mes qeverive dhe qeverive ka pikëpamje të ndryshme se kush duhet të marrë përgjegjësinë për emigrantët që kalojnë Mesdheun.

Çështja kërcënoi të shkaktojë rënien e kancelares gjermane Angela Merkel dhe ishte një faktor kryesor në tërheqjen e Britanisë nga BE.
“Ne mendojmë se është një krizë politike, jo një krizë emigracioni. Shifrat nuk janë aq të rëndësishme,” thotë Leonard Doyle, zëdhënës i Organizatës Ndërkombëtare për Migrim (IOM) të OKB-së.
Ne duam tregues toksik kundër emigrantëve, për ta vënë atë në mënyrë të pagabueshme, për të kufizuar njerëzit për të parë migracionin ashtu siç është. Është një pjesë e domosdoshme e botës moderne, me kusht që ajo të menaxhohet. Çështja është se perceptimi i botës është se  është jashtë kontrollit, “tha ai.

Numri i njerëzve në rrezik të udhëtimit detar arriti kulmin në 2015, por ato po bien ndjeshëm çdo vit pas kësaj. Në gjysmën e parë të vitit 2018, 46,449 emigrantë dhe refugjatë hynë në BE nga deti, sipas IOM.

“Kjo nuk është një krizë.Por ajo që vazhdon të ndodhë është se një sasi e vogël vendesh kanë një barrë joproporcionale për të mirëpritur të ardhurit”. Ajo qe duhet eshte se vendet evropiane duhet të bashkëpunojnë me vendet e rajonit të Mesdheut dhe të krijojnë një shpërndarje të drejtë të refugjatëve dhe azilkërkuesve në mënyrë që barra të ndahet thotë Charlie Yaxtley, zëdhënës i Komisionerit të Lartë të OKB-së për Refugjatët”.

Burimi: Reuters