OM dhe Gjermania ndihmojne në riintegrimin e irakenëve qe kthehen në shtëpi

936

Më shumë se 30,000 mbërritje të emigrantëve në Evropë nëpërmjet detit në vitin 2018

Organizata Ndërkombëtare për Migracionin ka raportuar se deri më tani mbi 30,000 emigrantë kanë arritur në brigjet evropiane deri më tani, më pak se gjysma e numrit në të njëjtën periudhë të vitit 2017. Rreth 655 persona mendohet se kanë vdekur gjatë udhëtimit gjatë pesë muajve të fundit.

Agjencia e OKB-së, IOM, ka raportuar se 30300 migrantë dhe refugjatë kanë hyrë në Evropë përmes detit në 147 ditët e para të vitit 2018. Rreth 40% e tyre mbërritën në Itali, 35% në Greqi dhe pjesa tjetër 25% në Spanjë. Ardhjet e Mesdheut janë në këtë pikë në vitin 2018 gjithsej më pak se gjysma e atyre që shihen vitin e kaluar dhe më pak se 15% e atyre që janë parë në 2016 në të njëjtën pikë. Rreth 69,219 kishin mbërritur në të njëjtën periudhë të vitit 2017 dhe 198,346 në 2016.

Rreth 655 njerëz kanë humbur jetën në det që nga fillimi i vitit 2018, më shumë se 1,000 më pak se vdekjet e regjistruara në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Dëbimet në Itali

IOM raportoi në një deklaratë se gjatë muajit maj arritjet në Itali erdhën në vendin e dytë pas atyre në Spanjë, por ishin pak më të larta se ato në Greqi. Shefi i IOM në Romë, Flavio Di Giacomo, tha se 12.105 emigrantë të regjistruar si të ardhur në Itali përmes detit këtë vit ishin 80% më pak se ato që shiheshin në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, kur 58.953 emigrantë të parregullt dhe refugjatë mbërritën në brigjet italiane dhe 70% më pak se 40,671 që shihet në vitin 2016.

Mbi 2.200 emigrantë janë shpëtuar që nga e premtja në Mesdhe. Rreth 400 emigrantë mbërritën nga Tunizia, por shumica – 1,800 – arritën nga Libia. Ardhjet në Itali në katër javët e para të majit (2,638) janë rreth një e dhjeta e asaj që është parë në të njëjtin muaj të vitit të kaluar dhe një e nënta e majit 2016.

Ardhjet në Spanjë

Shefi i IOM në Spanjë Ana Dodevska tha se 2,880 emigrantë ishin shpëtuar në rrugën Mesdhetare perëndimore në 27 ditët e para të majit 2018, krahasuar me 835 gjatë gjithë muajit të kaluar. Shpëtimet e fundit solli numrin e përgjithshëm të burrave, grave dhe fëmijëve të shpëtuar në det, ndërsa përpiqej të arrinte në Spanjë këtë vit në 7,507. Spanja gjithashtu tejkaloi numrin e emigrantëve që vdiqën në det në vitin 2017, me një total prej 235 viktimash në 2018 më 27 maj, më të larta se ajo e parë në të njëjtën periudhë në katër vitet e fundit.

Burimi:infoimigrants

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: