“Pandemia” globale e ndotjes së ajrit, 8.8 milion vdekje të parakohshme në vit,

487

Vëmendja e njerëzimit kohët e fundit është përqendruar në një pandemi të mundshme nga coronavirusi i ri, por njerëzimi tashmë po përballet me një “pandemi të ndotjes së ajrit”, sipas një studimi të ri shkencor.

Jetët e njerëzve janë shkurtuar mesatarisht pothuajse në tre vjet ndërkombëtarisht, për shkak të formave të ndryshme të ndotjes së ajrit, i cili është përgjegjës për uljen e jetëgjatësisë në Tokë, në një shkallë shumë më të madhe se luftërat dhe format e tjera të dhunës, siç janë sëmundjet. malarja dhe SIDA, por edhe pirja e duhanit.

Studiuesit, të udhëhequr nga profesori Son Lellweld i Institutit të Kimisë Max Planck në Gjermani dhe Instituti i Qipros në Nikosia, të cilët botuan numrin përkatës në revistën mjekësore “Kërkime kardiovaskulare” (World Cardiovaskulare Research) bëjnë fjalë për më shumë se 8.8 milion vdekje të parakohshme në vit, e barabartë me gati tre vjet duke shkurtuar jetëgjatësinë e njerëzimit

Për krahasim, pirja e duhanit zvogëlon jetëgjatësinë me 2.2 vjet (7.2 milion vdekje në vit), SIDA me 0.7 vjet (një milion vdekje), sëmundje si malarja të transmetuara nga dëmtuesit ose insektet me 0, 6 vjet (600,000 vdekje) dhe të gjitha format e dhunës, përfshirë luftërat, me 0.3 vjet (530,000 vdekje).

Ndotja e ajrit ka një ndikim të madh në sëmundjet kardiovaskulare, e cila përbën 43% të uljes së jetëgjatësisë në të gjithë botën. Ndotja shkakton dëmtim të enëve të gjakut përmes stresit oksidues në trup, gjë që çon në hipertension, diabeti, goditje në tru, sulm në zemër dhe dështim të zemrës. Humbja më e madhe e jetës për shkak të ndotjes është tek të moshuarit, pasi rreth 75% e vdekjeve nga ndotja e ajrit ndodhin te njerëzit mbi 60 vjeç në të gjithë botën.

Vlerësohet se rreth dy të tretat e vdekjeve të parakohshme mund t’i atribuohen ndotjes antropogjene, kryesisht nga përdorimi i karburanteve fosile, që është deri në 80% në vendet me të ardhura të larta. Rreth 5.5 milion vdekje në të gjithë botën mund të shmangen, “shtoi ai.

Azia Lindore, e cila ka humbjen më të lartë të jetëgjatësisë për shkak të ndotjes antropogjene, mund të “fitojë” tre vjet jetë. Në Evropë, ku humbja e jetëgjatësisë vlerësohet në 2.2 vjet, 1.7 vjet mund të “fitohen” përsëri me masat e duhura.

Studiuesit kanë vërejtur se, si për pirjen e duhanit, ekziston pashmangshmërisht pasiguri në vlerësimet e vdekjeve të lidhura me ndotjen, të cilat në fund të fundit mund të jenë më pak ose më shumë.