Parlamenti Evropian : Viza humanitare për të ulur numrin e të vdekurve

654

Në mënyrë të veçantë, Parlamenti Evropian i kërkoi Komisionit Evropian për të paraqitur, deri më 31 mars 2019, një propozim legjislativ për krijimin e një vizë humanitare evropiane, duke i dhënë akses në territorin evropian – në mënyrë specifike për shtetin anëtar lëshimin e vizës – për të vetmin qëllim të dorëzimit të një aplikimi për mbrojtje ndërkombëtare.

Deputetët evropianë theksuan se BE-ja nuk ka një kuadër koherent të procedurave të hyrjes së mbrojtur, pavarësisht njoftimeve dhe kërkesave të shumta për rrugë të sigurta dhe ligjore për azilkërkuesit në Evropë. Për më tepër, për shkak të mundësive të pamjaftueshme ligjore, 90% e atyre që kanë marrë mbrojtjen ndërkombëtare kanë arritur në Bashkimin Evropian përmes mjeteve të parregullta.

Viza humanitare për të ulur numrin e të vdekurve

Eurodeputetët thanë se vizat humanitare do të ndihmojë për të adresuar numri patolerueshme vdekje në Mesdhe dhe në rrugët e migracionit në BE (të paktën 30.000 njerëz kanë vdekur në kufijtë e BE-së që nga viti 2000). Ato gjithashtu do të ndihmonin në luftimin e kontrabandës njerëzore dhe menaxhimin e ardhjeve, pranimit dhe përpunimit të kërkesave për azil më mirë. Një mjet i tillë duhet gjithashtu të ndihmojë në zgjedhjen e buxhetit të Shteteve Anëtare dhe të BE-së për azil, zbatimin e ligjit, kontrollin e kufirit, mbikëqyrjen dhe aktivitetet e kërkim-shpëtimit, thanë deputetët. Ata theksuan se Shtetet Anëtare do të kishin përgjegjësinë e vetme për lëshimin e vizave humanitare evropiane.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: