Pesëdhjetë ditë kryengritje në Karakas

Bota

Të paktën 200,000 njerëz demonstruan dje në gjithë Venezuelën, duke kërkuar dorëheqjen e presidentit socialist Nicolas Maduro, si dhe të mbajë zgjedhjet e përgjithshme nga dita e 50 e mobilizimit dhe të trazirave që ka përjetuar vendi pas zgjedhjes së Madouri më 2013.

Sipas vlerësimeve të opozitës, të paktën 160.000 njerëz ishin në rrugët e Karakasit, duke u përpjekur për të arritur në ministrinë e Brendshme, ku forcat e sigurisë kanë  përdorur gaz lotsjellës ndaj protestuesve.

Gjatë përleshjeve thuajse të përditshme që ndodhin gjatë protestave të ditës të 50, të paktën 47 persona civilë dhe policë kanë humbur jetën, bazuar në raportin përfundimtar të prokurorisë. Sipas OJQ, qindra njerëz janë plagosur, rreth 2,200 persona janë arrestuar dhe të paktën 161 janë burgosur pas vendimeve të gjykatave ushtarake.

Opozita bën thirrje për zgjedhje të parakohshme dhe hedh poshtë vendimin Madouri për të thërritur një asamble kushtetuese për të hartuar një kushtetutë të re për të zëvendësuar kushtetutën 1999.

Caprylic njoftoi se një nga avokatët e tij i ka dorëzuar Komisionerit të Lartë të OKB-së për të Drejtat e Njeriut, Zeidan Rand Al Hussein një raport mbi krizën në Venezuelë.

Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës Shteteve Amerikane (OAS), Luis Almagro me mesazhin e tij të incizuar theksoi se e vetmja mënyrë për të dalë nga kriza politike është organizimi i shpejtë i zgjedhjeve.

Presidenti rus Vladimir Putin në një bisedë telefonike me presidentin Madouri theksoi “të drejtën e popullit Venezuelës për të përcaktuar fatin e tij pa ndërhyrjen e të huajve”, sipas një deklarate të qeverisë venezueliane.