Pretendimet e azilit në BE u ulën në 2017

1003

Më pak njerëz paraqiten për azil në Bashkimin Evropian në vitin 2017, tregon të dhënat e publikuara nga Këshilli Evropian për Refugjatët dhe Exiles. Por, ndërsa disa vende individuale panë pika të mëdha të numrit të azil kërkuesve, të tjerë panë një rritje të ndjeshme.

Këshilli Europian për Refugjatët dhe Exiles (ECRE) ka publikuar të dhëna në lidhje me pretendimet për azil dhe rezultatin e tyre në një duzinë vende të BE në vitin 2017.

Aplikimet për azil në Evropë

Gjermania mbeti vendi kryesor pritës në BE, pavarësisht dëshmisë për një rënie dramatike të aplikacioneve të regjistruara vitin e kaluar (222,683) krahasuar me vitin e kaluar (745,545). Një zvogëlim i konsiderueshëm i kërkesave për azil u dëshmua në Hungari dhe Bullgari. Disa vende – domethënë Italia, Franca, Belgjika, Norvegjia dhe Sllovenia – panë një rritje të numrit të azilkërkuesve nga viti 2016 deri në vitin 2017.

Siria ishte midis tre vendeve kryesore të origjinës për azil kërkuesve në Gjermani, Austri, Belgjikë, Holandë, Suedi, Norvegji, Bullgari dhe Hungari. Afganistani ishte midis tre vendeve kryesore të origjinës në Gjermani, Francë, Austri, Belgjikë, Bullgari, Hungari dhe Slloveni.

Italia dhe Polonia, megjithatë, nuk panë as Sirinë dhe as Afganistanin midis tre vendeve kryesore të origjinës për azilkërkuesit në vitin 2017. Në Itali, grupet më të mëdha të refugjatëve erdhën nga Nigeria, Bangladeshi dhe Pakistani, ndërsa Polonia pa numrin më të madh të kërkesave për azil nga qytetarët nga Rusia, Ukraina dhe Taxhikistani. Franca e regjistroi Shqipërinë si vendin më të lartë të origjinës.

Italia mori 9,473 kërkesa nga fëmijët e pashoqëruar, shumë më përpara vendeve të tjera si Austria (1,751), Suedia (1,336), Holanda (1,181) dhe Norvegjia (191).

Mospërputhjet në normat e mbrojtjes

Rënie thelbësore në normat e përgjithshme të njohjes u shënuan në Gjermani dhe Suedi gjatë vitit 2017, edhe pse nacionalitetet kryesore të personave që kërkonin azil në ato vende mbetën të njëjta. Në anën tjetër, vendet që përfshinë Belgjikën, Italinë, Hungarinë dhe Poloninë kishin norma më të larta të njohjes në vitin 2017 krahasuar me vitin 2016. Azilkërkuesit nga Afganistani vazhduan të përballen me një “llotari të azilit”, pasi shanset e tyre për të marrë një formë mbrojtjeje shkonin nga 83.1% në Francë në 30% në Hungari./infomigrants/
Këtë e pëlqejnë %d blogues: