Reagon Ministria e Jashtme greke ndaj Shqipërisë: Respektimi i të drejtave të minoritetit grek, kusht për ne BE.

727

Ministria e Jashtme e Greqisë ka dalë sot me një deklaratë ndaj Shqipërisë, ku thekson se  perspektiva evropiane e Shqipërisë lidhet drejtpërdrejt me respektimin e të drejtave të minoritetit grek atje. Ky reagim ka ardhur për shkak të Fredi Belerit…

Njoftimi

Greqia po punon për të përmirësuar marrëdhëniet dypalëshe me Shqipërinë dhe mbështet fuqishëm mënyrën se si ajo bashkohet me Bashkimin Evropian, në kushtet e vetëkuptueshme të zbatueshme për të gjitha vendet e pranuara, që ajo do të përmbushë të gjitha kushtet relevante. Siç është e qartë në raportin përkatës të Komisionit Evropian, respektimi i të drejtave të pakicës kombëtare greke lidhet drejtpërdrejt me perspektivën evropiane të Shqipërisë dhe është pjesë integrale e 5 Prioriteteve kryesore për hapjen e negociatave të pranimit të vendit me BE, përmbushja e të cilave do të trajtohet ekskluzivisht nga Këshilli Evropian.

Në këtë kontekst, ne presim siguri të plotë të vetëvendosjes së pakicave në të gjithë territorin shqiptar, një masë që Shqipëria premtoi të miratojë deri në maj 2018, si dhe zbatimin e ligjit të pronësisë anëtarëve të pakicës për të fituar titujt e pronësisë që kanë të drejtë,

“Në vend të kësaj, vëmë re përqasjet despotike të periudhës së fundit që synon anullimin e kandidaturës së Kryetarit të Omonias për Himarën Fredi Beleris, në zgjedhjet e ardhshme vendore. Këto veprime shkelin të drejtën e patjetërsueshme të përfaqësimit politik të Pakicës Kombëtare Greke në zgjedhjet vendore në Himarë.

Ne i bëjmë thirrje Shqipërisë që të kthehet drejt një progresi më shumë se sa të regresohet, në mënyrë që procesi i pranimit të vazhdojë “.