Reagon Moska: Kotzias kishte kërkuar Lavrov për të vizituar Athinën

472

Ishte 13 qershor 2018, vetëm një muaj më parë, dhe Nikos Kotzias ishte në Moskë për një takim me Sergei Lavrov. Pasi i uroi Rusisë të fitojë Kupën e Botës që filloi në ato ditë, ministri i jashtem grek e fton atë në Athinë.

Në deklaratat e tij Nikos Kotzias thotë: “Falënderoj homologun tim për ftesën për të vizituar Moskën. Unë shpresoj të jetoj një kampionat të madh botëror në vendin tuaj. Ne kemi konfirmuar ftesën për homologun tim për të ardhur në Athinë në shtator për të përgatitur udhëtimin e Kryeministrit të Greqisë këtu në Moskë. Ne diskutuam për zhvillimin e mëtejshëm të marrëdhënieve tona bilaterale, ekonomike, kulturore, kulturore dhe çështje të tjera. Ne gjithashtu bëmë mendime të veçanta për të zhvilluar më tej bashkëpunimin mes dy ministrive dhe drejtorive të tyre. “

19 korrik 2018 burimet diplomatike i përgjigjen Moskës për të anuluar udhëtimin. Duke komentuar mbi zhvillimet në BRE, ata theksojnë se kërkesa e vizitës së zotit Lavrov në vendin tonë është hartuar nga pala ruse. Të njëjtat burime gjithashtu theksuan se në çdo rast Ministri i Jashtëm rus është i mirëseardhur në Athinë.

Një muaj para kësaj, Z. Kotzias deklaroi se ai e kishte thirrur homologun e tij në Athinë dhe sot burimet e qeverisë thonë se Moska ka kërkuar udhëtimin.

Siç pritej, pala ruse iu përgjigj Athinës.

Me Twiterin e saj, ambasada ruse thekson se qeveria greke ka kërkuar Lavrov për të vizituar Athinën dhe përmendi deklaratat e mëparshme të z. Kotzias në mënyrë specifike duke shkruar:

“Deklarata nga Ministri i Jashtëm grek N. Kotzia pas takimit me homologun e tij të Federatës Ruse, S. Lavrov (Moskë, 13.06.2018):

“Ne konfirmuam ftesën për homologun tim për të ardhur në Athinë në shtator”, vëren Ambasada Ruse.