BE: Italia të rritë kapacitetin në qendrat e paraburgimit të emigrantëve

788

BE po i kërkon Italisë të rrisë kapacitetin në qendrat e paraburgimit të emigrantëve, të konsideruar si një element thelbësor në rritjen e numrit të riatdhesimeve, në një raport të përditësuar të Komisionit Europian mbi miratimin e politikave të migracionit.

Po ashtu është duke bërë thirrje për tre pika të reja të nxehta në vend, siç është planifikuar më parë, me qëllim që të regjistrohen emigrantët teksa mbërrijnë.

BE tha se do të vinte në vend një “fazë të re të fondeve emergjente” së shpejti, së bashku me autoritetet italiane. Forcimi i kontributeve për agjencitë e BE Brukseli po u bën thirrje shteteve anëtare të BE-së që të forcojnë kontributin e tyre për agjencitë e BE që punojnë për të mbështetur Italinë Ndërkohë, BE po vazhdon të punojë në përmirësimin e “kushteve të frikshme” të shumë emigrantëve në Libi dhe për të luftuar kundër trafikimit të qenieve njerëzore. “Programet e financuara nga BE për t’iu përgjigjur nevojave të menjëhershme të migrantëve, për t’i ndihmuar ata të kthehen në shtëpi, ose të rivendosen, po punojnë”, tha raporti.

Mbështetja e BE-së për komunat në të gjithë Italinë është gjithashtu duke ecur përpara. Që nga 4 maji i këtij viti, 1,006 emigrantë dhe refugjatë janë larguar nga qendrat e ndalimit pas ndërhyrjeve të UNHCR-së, një rritje të dukshme krahasuar me 1,428 në vitin 2017. Përveç kësaj, këtë vit janë kryer 486 inspektime në qendrat e paraburgimit.

Vazhdon programi i riatdhesimit vullnetar

Organizata Ndërkombëtare për Migrim (IOM), me mbështetjen e BE-së, po vazhdon programin e saj të riatdhesimeve vullnetare të asistuara. Që nga 24 prilli i këtij viti, 6,185 vetë u kthyen në shtëpi të sigurt dhe të shëndoshë. Që nga 6 maji i këtij viti, 9,567 emigrantë kanë arritur përmes rrugës Mesdhetare Qendrore, rreth 77% më pak se ato të regjistruara në të njëjtën periudhë të vitit 2017. “Megjithatë, ka pasur rritje të fuqishme kohët e fundit, me 2,072 njerëz që mbërrijnë në dy javët e prillit dhe javën e parë të majit, “tha raporti.

Gjithashtu thekson raporti se ka pasur një “ndryshim të rëndësishëm në kombësitë kryesore në rrugë, krahasuar me vitin 2017, ka më shumë tunizianë (20%), Eritreanët (19%) dhe Nigerianët (7%), ndërsa kombësitë kryesore në vitin 2017 ishin Nigerianët, Guineasit. Një numër i konsiderueshëm anijesh, rreth 22%, u nisën në Itali nga Tunizia, nga totali deri më 26 prill. BE tha se situata në Itali është “ende e brishtë” dhe kërkon të mbetet vigjilentë.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: