Sahara: Shkretëtira më e madhe në planet po zgjerohet

Bota Mjedisi

Ngrohja globale po shkakton zhvillimin e shkretëtirës Sahara, sipas studimeve të reja.

Shkencëtarët kanë gjetur se shkretëtira më e madhe në botë është zgjeruar më shumë se 10% gjatë 100 viteve të fundit. Studimi dëshmon se pjesa tjetër e shkretëtirave të botës mund të zgjerohet pasi ndryshimet klimatike vazhdojnë të rrisin temperaturën e tokës.

Studiuesit kanë dalë me këto gjetje për të analizuar të dhënat e ujërave të shiut në të gjithë Afrikën nga viti 1920 deri në vitin 2013. Ata zbuluan se zonat përreth Saharës, të cilat nuk ishin derdhur deri vonë, janë kthyer në të tilla. Shkretëtirë karakterizohet si një rajon me reshje mesatare shumë të ulët, zakonisht vet;m (100 mm) ose më pak, dhe shumë zona rreth Saharës janë tani nën këtë kufi.

Studiuesit pohojnë se arsyeja për zgjerimin e Saharës është një kombinim i faktorëve njerëzorë dhe ndryshimeve fizike. Dy të tretat e ndryshimeve janë për shkak të faktorit njerëzor dhe tjetri 1/3 për natyrën. Nga “tentacles” e zgjerimit të Saharës, as Liqeni Çad, i cili ka filluar dhe tregon shenja të thatësirës, besohet të jetë kursyer.