Salvini heq mbrojtjen humanitare, i detyron refugjatët të bëhen përsëri të paligjshëm

718

Me miratimin e një “dekreti të sigurisë” të shtrëngimit të politikës së migrimit në Itali, mijëra migrantë kanë gjasa të humbasin lejet e tyre të mbrojtjes humanitare, gjë që u lejoi të qëndrojnë ligjërisht në Itali.

Mijëra njerëz tani rrezikojnë edhe njëherë të bëhen të pastrehë, pa dokumenta dhe të papunë.

Në fund të nëntorit, Italia miratoi të ashtuquajturën “Dekretin e Salvinit”, të Ministrit të Brendshëm dhe Zëvendës Kryeministrit Matteo Salvini, i cili është gjithashtu është kreu i partisë Lidhja anti-imigrante. “Dekreti i sigurisë” shfuqizon lejet e mbrojtjes humanitare, të cilat iu ishin dhënë personave të pambrojtur, familjeve ose grave të veçanta me fëmijë, dhe njerëzve që kishin pësuar trauma gjatë udhëtimit të tyre në Itali.

 Që nga viti 2008, më shumë se 120,000 njerëz kanë përfituar nga statusi, 40,000 prej të cilëve janë dhënë në dy vitet e fundit, për mbrojtjen humanitare ishin të vlefshme për dy vjet dhe të rinovueshme.

Çfarë do të ndodhë tani që ato janë hequr? “Pikërisht për momentin ata rinovojnë lejet humanitare që emigrantët do të humbasin statusin e tyre ligjor”. Të sapoardhurit nuk do të jenë më në gjendje të aplikojnë. “Duke humbur këtë status ligjor, shumë do të humbasin strehimin e tyre”, si dhe qasjen në tregun e punës. Në vitet e fundit dhe deri në gusht, lejet ishin dhënë për rreth 25 për qind të aplikantëve. Pas udhëzimeve të firmës nga Salvini dhe heqjes së parashikuar të lejeve humanitare, 17 përqind e aplikacioneve u miratuan në shtator, 13 përqind në tetor dhe vetëm 5 përqind në nëntor.

Një pasojë e drejtpërdrejtë e migrantëve që humbasin statusin e tyre është se ata mund të dëbohen. Në të vërtetë, më 30 nëntor, 24 emigrantë u nisën nga institucioni i tyre i strehimit emergjent në Isola Capo Rizzuto në prefekturën e kërkesës të Crotone. Njerëzit me këtë status humanitar humbasin të drejtën për të shkuar në strehimore dhe kthehen të paligjshëm.

Salvini nuk i konsideron refugjatët e këtyre njerëzve dhe mendon se ata duhet të dëbohen, tha Eleonora Camilli. Për të qëndruar në Itali ligjërisht, migrantët duhet të konvertojnë lejet e tyre humanitare në lejet e tjera të qëndrimit (të tilla si qëndrimi i lidhur me punën), një procedurë veçanërisht komplekse. “Ata gjithashtu mund të aplikojnë për azil, por duke pasur parasysh kontekstin politik, pak raste kanë gjasa të kenë sukses,” thekson Camill gazetar italian që shkruan për imigracionin, (InfoMigrantët)

“Njerëzit që nuk janë ligjorë nuk do të kthehen të gjithë [në vendet e tyre të origjinës],” tha Camilli. “Italia nuk ka gjithmonë marrëveshje të riatdhesimit me vendet e treta”. Italia ka marrëveshje dypalëshe me 24 vende jo-evropiane për të riatdhesuar emigrantët, por shumë prej atyre vendeve refuzojnë të njohin emigrantët si qytetarë të tyre dhe nuk pranojnë t’i pranojnë ato. Si rezultat, vetëm 6,514 njerëz u kthyen në vendet e tyre të origjinës nga Italia në 2017 dhe nuk ka garanci se edhe ata shumë do të kthehen këtë vit.

OJQ-të kanë frikë nga rritja e numrit të njerëzve pa dokumente në tokën italiane. Shumë emigrantë që tashmë kanë qenë atje për muaj apo edhe vite ndoshta do të mbeten në Itali pa dokumente.  Në total, midis lejeve aktuale që nuk do të ripërtërihen dhe atyre që nuk do të merren më, “100,000 emigrantë tjerë të paligjshëm janë një vlerësim i ulët”, tha Valeria Carlini, zëdhënëse e Këshillit Italian për Refugjatët (CIR).
Këtë e pëlqejnë %d blogues: