Shqiptarët janë diaspora e tretë më e madhe në botë, me 30% emigrantë

Aktualitet Emigracioni

Shqiptarët përbëjnë diasporën e tretë më të madhe në botë, me rreth 30% të të lindurve në Shqip;ri që tani jetojnë jashtë kufijve të saj, sipas shifrave të publikuara nga Forbes.

Faqja e internetit renditi vendet sipas madhësisë së diasporës në raport me vendin, duke e vendosur Shqipërinë në vendin e tretë me rreth 1.2 milionë emigrantë. Kjo e vendos atë mbi vende të tilla si Siria, Moldavia dhe Armenia.

Dy vendet që ia kaluan Shqipërisë ishin Bosnja dhe Hercegovina me 34% të qytetarëve që tani jetojnë jashtë dhe Guajana me 36.4%.

Migrimi është një rrezik i madh për Shqipërinë, ku më shumë se gjysma e popullsisë së saj dëshiron ose planifikon të largohet. Përveç kësaj, eksodi masiv i të rinjve dhe të arsimuarve ka çuar në mungesa të konsiderueshme në sektorin e punës, si hoteleria, turizmi, prodhimi dhe bujqësia. Përveç kësaj, ka shqetësime se nuk do të paguajnë mjaft njerëz në sistemin e sigurimeve shoqërore, duke rezultuar në një mungesë në të ardhmen e afërt.

Por nuk janë vetëm emigrantët ata që po shkaktojnë probleme, pasi valët e azilkërkuesve kanë hyrë në BE prej shumë vitesh, me numra në rritje në Britaninë e Madhe gjatë vitit 2022. Të paktën 12,000 shqiptarë, kryesisht të rinj, kanë udhëtuar në MB në moment. këtë vit, duke tërhequr zemërimin e qeverisë dhe mediave të djathta britanike që i cilësuan si kriminelë dhe “pushtues”.

Ndërsa Shqipëria nuk është në luftë dhe konsiderohet një “vend i sigurt”, ajo është e rrënuar nga një mori çështjesh. Është një nga vendet më të varfra në Evropë dhe lufton me korrupsionin, problemet me sistemin e drejtësisë dhe sundimin e ligjit, krimin e organizuar dhe infrastrukturën. Për sa i përket kërkesave të bazuara mirë për azil, ato priren të përfshijnë njerëz që ikin nga efektet e krimit dhe dhunës, gjakmarrjes, martesat e detyruara, huadhënësit dhe trafikimit seksual, për të përmendur vetëm disa.

Marrëveshja parashikon që Britania e Madhe t’i paguajë Francës më shumë se 70 milionë euro gjatë 12 muajve të ardhshëm, në këmbim të rritjes së patrullave bregdetare nga Franca me 40% dhe vendosjes së oficerëve shtesë. Ai do të shohë gjithashtu oficerë britanikë të stacionuar në Francë dhe përdorim më të madh të teknologjisë së vëzhgimit, kamerave, helikopterëve dhe krijimin e qendrave të reja të pritjes së emigrantëve dhe qendrave të mbikëqyrjes.

Gjithashtu edhe të dhënat të publikuara nga faqja zyrtare e analizave të emigracionit në botë “Peoplemov”, rreth 32.5 për qind e shqiptarëve jetojnë në emigracion. Në raportin e fundit të emigracionit thuhet se popullsia brenda Shqipërisë është 2.986.952 shtetas, ndërsa 1.438.451 shqiptarë të tjerë jetojnë në vende të ndryshme të botës. Censusi i vitit 2011 regjistroi 2.821.977 shtetas shqiptarë që jetojnë brenda vendit, shifër kjo që lëviz me rreth 164 mijë banorë nga të dhënat e “Peoplemov”.