Si të mbrojmë sytë në dimër

Shendeti

si te mbrojme syte ne dimer

Sytë kanë nevojë për mbrojtje të drejtë gjatë gjithë vitit. Në dimër, bora dhe akulli pasqyrojnë 80% të rrezeve ultravjollcë të diellit,  në këtë mënyrë që sytë janë të ekspozuar ndaj rrezikut serioz. Kështu është shpjeguar Z. Anastasios Kanellopoulos, Profesor okulist në Universitetin e Nju Jorkut.

Simptomat që mund të ndodhin janë të vogla dhe të dhimbshme “blisters”, ndjeshmëri ndaj dritës ose vështirësi në hapjen e syve. Krahas ekspozimit të shpeshta të syve ndaj diellit përshpejton procesin e plakjes, duke shkaktuar sëmundje të tilla si katarakte, degjenerimit makular, kanceri basal të qepallave, melanoma më të rralla, dhe sigurisht rrudhat më shumë rreth syve.

Periudha me rrezikun më të lartë janë kryesisht në fund të dimrit dhe në fillimin e pranverës, ndërsa orët më të rrezikshme të ditës është ora 10 në mëngjest deri 3 pasdite. Numri i syzeve te diellit është një mbrojtje për sytë dhe zgjedhja e duhur. Kur ne vendosim për të blerë syze dielli, duhet të kontrollojmë komoditetin gjatë aplikimit dhe vizion të mirë për të ofruar, në qoftë se ata ofrojnë mbrojtje të plotë nga rrezet UVA dhe UVB dhe natyrisht madhësinë e tyre, si xhame të mëdha për të mbrojtur dhe periferin e syrit . Për më tepër, një rol kyç është dhe ngjyra e lentes. Ndërsa konsumi i ujit është e nevojshme dhe në dimër, pasi klima mund të shkaktojë sytë e thatë. Këto simptoma ndodhin në përdoruesit lente kontakti, pasi ajri i thatë shpesh krijon siklet dhe e bën të vështirë për të hequr lente. Pra, ajo mund të marrë lot shtesë. Veçanërisht një grup i rrezikuar janë fëmijët dhe për këtë arsye kanë nevojë për më shumë vëmendje. Rrezet ultravjollcë të diellit mund të dëmtojë sytë më shumë fëmijë se sa ne të rriturit./Focus News.al/