Shkaku i tretë i vdekjes deri në 2020 do të jetë…

Shendeti

mikrobet

Shkaku i trete vdekjes është vlerësuar nga shkencëtarët se do të jetë sëmundja pulmonare obstruktive kronike deri në vitin 2020

Kjo është një sëmundje e keqe e kohës sonë të shkaktuar nga 80% -90% të pirjes së duhanit. COPD është aktualisht i katërti shkaku kryesor i vdekjeve në mbarë botën dhe është vlerësuar të jetë përgjegjës për rreth 5% të të gjitha vdekjeve në nivel global. Sipas ekspertëve, ndikimi global i SPOK në popullatën e përgjithshme është vlerësuar në 10% tek të rriturit me moshë mbi 40 vjeç. Përafërsisht 50% e pacientëve të moshës nën 65 vjeç. Incidenca e sëmundjes pritet të rritet më tej në dekadat e ardhshme për shkak të ekspozimit të vazhdueshëm ndaj faktorëve të rrezikut (duke përfshirë pirjen e duhanit) dhe plakjes së popullsisë, Diagnoza e SPOK duhet të konsiderohet të jetë e mundur në çdo paraqitje të pacientit me, kollë kronike ose pështymë apo ekspozimit ndaj faktorëve të rrezikut sëmundje. / Focus news.al/