Ja çfarë rreziku iu kanoset nëse flini pak orë

Shendeti

Pasojat e mungesës së gjumit të mjaftueshëm nuk kufizohen vetëm në humorin e keq dhe funksionalitetin e reduktuar që shpesh  mendojmë se mund t’i kapërcejmë me një filxhan kafe në mëngjes. Siç shpjegon profesori i Neuroshkencës dhe Psikologjisë nga Universiteti i Kalifornisë në Berkeley, Dr. Matthew Walker, privimi i gjumit mund të ketë një ndikim serioz negativ në shëndet.

Së pari, gjumi i pamjaftueshëm do të dëmtojë kapacitetin e kujtesës së trurit. ” Është pothuajse sikur kutia e kujtesës së trurit është e mbyllur dhe nuk mund të shtohet asnjë informacion i ri, ” thotë Dr. Walker, duke shpjeguar se mungesa e gjumit e pengon trurin të “përshtatet” me kujtime të reja.

Efekti i mësipërm, megjithatë, duket pothuajse “i pafajshëm” përballë mundësive të sëmundjes Alzheimer që shumëfishohet me gjumë të pamjaftueshëm, pasi nxit përqendrimin e beta-amiloidit në tru, proteinës toksike që është shoqëruar me sëmundjen neurodegjenerative. .

Gjatë një gjumi të thellë të natës, një sistem pastrimi i trurit fillon të funksionojë dhe fillon të “lajë” β-amiloidin . Pra, nëse nuk flini mjaftueshëm gjatë natës, do të ketë më shumë akumulim të kësaj proteine ​​të lidhur me sëmundjen e Alzheimerit. Sa më shumë proteina, aq më i madh është rreziku i zhvillimit të demencës në të ardhmen ”, shpjegon profesori.

Mjafton një natë

Një natë e vetme me 4-5 orë gjumë mjafton që mbrojtja e trupit të “bie” dhe të prodhojë qelizat NK (Natural Killers, NK), “vrasësit natyralë” të sistemit imunitar me antikancerogjen midis të tjerëve,, shpjegon Dr. Walker. Ai gjithashtu vë në dukje se gjumi i pamjaftueshëm rrit rrezikun e kancerit të zorrës së trashë , prostatës ose gjirit, si dhe klasifikimin nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) të disa formave të punës së natës si “potencialisht kancerogjene” për shkak të ndërprerjes që ato shkaktojnë në qarkullimin cirkadian . ritëm .

Në 6 orë gjumë , rreziku shtrihet në sistemin kardiovaskular, duke rritur 200 herë më shumë rrezikun e goditjes në tru dhe sulmit fatal në zemër në të ardhmen , sipas profesorit. Siç shpjegon ai, gjumi i dobët rrit presionin e gjakut që normalisht ulet dhe stabilizohet gjatë pushimit të plotë

Kur trupi dhe shpirti fillojnë të keqfunksionojnë?

Në 16 orë pa gjumë , trupi dhe mendja fillojnë të keqfunksionojnë, ndërsa në 19 ose 20 orë kapaciteti mendor është ulur në një pikë që mund të krahasohet me atë të një shoferi të dehur, vëren Dr. Walker dhe thekson se rreth 8 orët e gjumit janë koha e nevojshme që trupi të rigrupojë forcat e tij.