OKB: Në vitin 2016 viti më i ngrohtë i regjistruar ndonjëherë

Mjedisi

2016 temperatura me e larte

Dioksidi i karbonit ka arritur lartësi të reja për mjedisin ne planet. Organizata Botërore Meteorologjike (WMO) paralajmëroi se viti 2016 ka të ngjarë të jetë viti më i ngrohtë që është regjjistruar, ku nivelet e dioksidit të karbonit në atmosferë kanë arritur lartësi të reja, duke nxitur më tej rritjen e temperaturës në planetin.

Qershori ishte muaji i 14 radhazi në të cilin regjistrohen ngrohjes rekord në tokë dhe në oqeane, tha kjo agjenci e OKB-së.Kërkoi që të përshpejtojë zbatimin e marrëveshjes së arritur dhjetorin e kaluar dhe planet për të kufizuar shkallën e ndryshimeve klimatike përmes ndryshim nga lëndët djegëse fosile të energjisë së gjelbër nga 2100. Temperatura mesatare në gjashtë muajt e parë të vitit 2016 ishte 1.3  shkallë Celsius më e lartë se në epokën para-industriale në fund të shekullit të 19-të, sipas NASA-s

“Nxehtësia është e theksuar sidomos në Arktik, duke filluar shumë herët në shkrirjen vjetor të akullnajave Greenland dhe akullit arktik,” tha WMO. David Carlson, drejtor i Programit të Kërkimeve Klimatike e OBM, tha në konferencë për shtyp: “Ajo që kemi parë në gjashtë muajt e parë të vitit 2016 është me të vërtetë shumë alarmante”.

“Ne mendonim se do të marrë disa vjet për rritjen e temperaturës,” shtoi ai. “Por ne nuk kemi aq kohë sa kemi menduar.”