Skandal : Çfarë zbulon raporti sekret për Frontex për “veprimet e paligjshme” të rojes bregdetare greke

Aktualitet

“Frontex, jo vetëm që dinte, por mori pjesë dhe financoi riatdhesimet e refugjatëve dhe emigrantëve”, thuhet në një raport të gazetës gjermane Der Spiegel, e cila publikon përmbajtjen e raportit.

Në 129 faqe zyrtarët e Shërbimit dokumentojnë sesi Frontex është përfshirë në “veprimet e paligjshme” të rojes bregdetare greke, siç shënon botimi, duke folur për ridislokime të paligjshme në Egje, ndërsa theksohet se OLAF ka hetuar mesazhe dhe E-maili i ish-kreut të Frontex, Fabrice Leggeri, dhe ekipit të tij, morën deklarata të dëshmitarëve dhe shqyrtuan dokumente dhe materiale audio-vizuale.

Raporti sekret i Zyrës Evropiane Kundër Mashtrimit (OLAF) për Frontex dhe riatdhesimin e emigrantëve publikohet nga revista gjermane Der Spiegel, në një artikull me titull “Zbulime të reja për skandalin me Frontex: Mbulim, fshehje, gënjeshtra”. Megjithatë, edhe më shqetësues është nëntitulli i botimit, ku thuhet në mënyrë tipike: “Shërbimi i BE-së. për të luftuar mashtrimin dëshmon se Frontex financoi shtytjet greke”, ndërsa theksohet se raporti konfidencial është në dispozicion të Spiegel: “Është aq nxitës sa tani edhe Komisioni Europian është në pozitë të vështirë”.

Publikimi, i nënshkruar nga Giorgos Christidis dhe Steffen Lüdke, i referohet raportit konfidencial të Zyrës Evropiane Kundër Mashtrimit (OLAF), duke komentuar se nënkryetari i Komisionit, Margaritis Schinas, i cili ndër të tjera është përgjegjës për emigracionin. , duhet ta lexoni.

Fronex fshehu informacion nga Parlamenti Evropian
Publikimi gjithashtu thekson se raporti “demonstron në detaje shkeljet e të drejtave të njeriut nga rojet bregdetare greke” dhe se Frontex ishte në dijeni që herët, por në vend që të parandalonin shtyrjet, Leggeri dhe kolegët e tij i mbuluan ato, ndërsa fshiheshin edhe nga Parlamenti Evropian që Frontex mbështeti, në disa raste edhe me paratë e taksapaguesve evropianë, kthimet prapa.

Spiegel e quan raportin e OLAF një “akuzë të qeverisë greke”, e cila ende pretendon se nuk po shkel ligjin.

Përveç kësaj, raporti vë nën presion kreun e përkohshëm të Frontex, Ayia Kalnaya, si dhe Komisionin Evropian.

Publikimi i referohet gjerësisht një episodi të ndodhur më 5 gusht 2020, i karakterizuar si një shtyrje, e cila, sipas Spiegel, monitorohej nga Frontex, pa u përpjekur ta parandalonte.

Për më tepër, raporti i OLAF dokumenton se si, në të paktën gjashtë raste, Frontex përdori paratë e taksapaguesve evropianë, si për shembull në incidentin e 5 gushtit 2020, ku përfshihej rojet bregdetare me anijen CPB 137, misioni i së cilës bashkëfinancohet nga Frontex.

Çfarë thotë raporti për rojet bregdetare greke?
Kreu i përkohshëm i Frontex thekson se është thelbësore që Agjencia të mos gjendet përsëri në një situatë të ngjashme. Megjithatë, ajo ndodhet në të njëjtën pozitë të vështirë, pasi dëshmitë njerëzore dhe materialet audio-vizuale thuajse të përditshme tregojnë se “pushtimet vazhdojnë në Egje”, ndërkohë që Frontex vazhdon të bashkëpunojë ngushtë me rojet kufitare greke, “madje duke vënë nën urdhra punonjësit e saj. të autoriteteve greke”, shkruan revista gjermane.

Raporti i OLAF zbulon, megjithatë, një sërë problemesh strukturore që nuk kanë të bëjnë fare me Leggerin: “Për shembull, njerëzit nga roja bregdetare greke duket se po bëjnë presion mbi zyrtarët e Frontex për të mos zbuluar veprime të paligjshme. Gjithashtu, grekët fshehin rregullisht ardhjen e varkave me emigrantë, të cilat nuk janë të regjistruara në bazën e të dhënave të Frontex”.

Me gjithë sa më sipër, theksohet në botim, drejtuesja e re e Shërbimit nuk po mendon të tërheqë oficerët e saj, përkundrazi, synon të forcojë praninë e Frontex-it në Egje, pasi është absolutisht e bindur se Shërbimi duhet të forcojë praninë e saj në Greqi, e cila “operon në një mjedis kompleks gjeopolitik”, sipas përgjigjes së Frontex ndaj një pyetjeje të lidhur nga Spiegel.

Më tej, raportohet se Komisionerja Evropiane për Punët e Brendshme, Ylva Johansson, është përballur me faktin se nën vëzhgimin e saj, dhuna në kufijtë e jashtëm të BE-së është përshkallëzuar.

“Apeli i drejtuar nga Komisioneri drejtuar qeverisë greke për të përmbajtur ripromovimet e paligjshme nuk ka ndihmuar veçanërisht, ndërkohë që deri më tani ajo nuk ka guxuar të shkurtojë subvencionet evropiane për Greqinë dhe as ka nisur procedime kundër vendit për shkelje të Traktateve Evropiane. “, sipas Spiegel.

Shkrimi i revistës gjermane përfundon, në fakt, si më poshtë: “Në Bruksel është sekret i përbashkët se kjo është për shkak të nënkryetarit të Komisionit, Margaritis Schina, i cili ideologjikisht i përket të njëjtit fraksion me kryeministrin. , Kyriakos Mitsotakis.”