Sot, përsëri në rrugë katalanasit

629

Ata bëjnë thirrje për lirimin e ish të paraburgosurve katalanas të cilët janë ndaluar në paraburgim dhe shpresojnë për demonstratën e sotme për të mbledhur sa më shumë njerëz të jetë e mundur për Ditën e Kataloninë më 11 shtator.

Dita e re e demonstratave në Barcelonë për politikanët që janë burgosur një ditë pas lirimit të kryetarit të Parlamentit katalanas, Carmen Forcandel, pas një garancie prej 150,000 eurosh.

Përkrahësit e pavarësisë, të cilët janë të vendosur të vazhdojnë protestat, do të mbajnë një demonstratë në kryeqytetin e Katalonjës nga ora 17.00 (ora lokale).

Ata kërkojnë lirimin e ish të paraburgosurve të ish-katalanasve të cilët janë ndaluar në paraburgim dhe shpresojnë se demonstrata aktuale do të mblidhet sa më shumë njerëz të mbledhur për Ditën e Katalonjës më 11 shtator. Carmen Forcandel, i cili u arrestua me akuzën për rebelim, u lirua pas kryerjes së respektimit të kornizës kushtetuese.

Të pesë deputetët e tjerë të parlamentit katalanas, të paraqitur të enjten në Gjykatën e Lartë si pjesë e një sondazhi “stop”, u liruan, por katër prej tyre duhej të paguajnë një garanci prej 25,000 euro brenda një jave.

Në të njëjtën kohë, Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut ka konfirmuar se “katër apele katalanase” janë ngritur kundër Spanjës, sipas deklaratave të përfaqësuesit të GjEDNj në Agjencinë Franceze të Lajmeve. KEDNJ konfirmoi se një nga këto ankesa, të paraqitura më 18 tetor, vjen nga kryetari i parlamentit katalan. Një nga nënshkruesit e kësaj ankese është Carls Pudettemont.

Në këtë rast, “Forkantel dhe të tjerët kundër Spanjës”, “Carmen Forcandel dhe 76 paditës të tjerë në parlamentin katalanas protestojnë sepse ata ishin të ndaluar nga Gjykata Kushtetuese spanjolle për t’u takuar në seancë plenare për të shpallur pavarësinë”, tha zëdhënësi i KEDNJ-së.

Shqyrtimi i katër ankesave është në fazën paraprake, shtoi zëdhënësi.