Spiegel: Policët grekë keqtrajtuan refugjatë, i plaçkitën dhe i dëbuan vetëm me të brendshmet e robave të trupit.

528

 “Në Evros ka një rritje në numër të deportimeve të refugjatëve të paligjshëm ,” raporton Spiegel. Në dritë nëpërmjet Spiegel Oniline dalin të vijojnë përsëri dëbimet e paligjshme dhe sistematike të refugjatëve dhe emigrantëve, kryesisht nga Siria dhe Iraku përmes lumit Evros përsëri në Turqi, pa respektuar atë që është siguruar për azil. Ka edhe ankesa edhe të dy avokatëve të vëllezërve që punojnë në Selanik.

“Refugjatët u zhdukën”

“Për vite me rradhë, organizatat e të drejtave të njeriut i kanë akuzuar autoritetet greke për kthimin e refugjatëve në mënyrë të paligjshme në Turqi,”shkruajnë nga Selaniku dy avokatë, Theodoros dhe Antonis Karagiannis, që janë të bindur se mund të provojnë veprime dhe operacione të tilla nga ana e policise greke. Në botimin Spiegel ku publikon Deutsche Welle, një incident është raportuar më 5 nëntor 2017, kur një grup refugjatësh i ka dërguar një nga avokatët, një video dhe vendndodhjen në të cilën ishin. Së bashku me vëllanë e tij, të dy avokatët gjetën refugjatët pranë një rruge drejt Orestiadës dhe i bënë thirrje policisë për t’i mbledur… Por, kur arritën në zonë, refugjatët ishin zhdukur. Orë më vonë morën një mesazh se ata u arrestuan nga policia dhe u kthyen në Turqi. “E drejta evropiane kërkon nga vendet që së pari të shqyrtojnë kërkesat për azil para çdo procesi të riatdhesimit dhe kthimit”, raporton Spiegel .

“Push back një pjesë të luftës”

Dhe publikimet vazhdojnë: “Human Rights Watch ka regjistruar 24 operacione push-back në kufirin greko-turk në dhjetor, sipas të cilave policët grekë pjesërisht sulmuan refugjatët, i plaçkitën ata dhe pavarësisht temperaturave të tyre të ulëta, i kthyhen përsëri në Turqi me veshje të brëndshme të trupit. Tre OJQ greke në të njëjtin muaj regjistruan 39 raste të tilla, aq sa mbrojtësit e të drejtave të njeriut kanë regjistruar incidente kryesisht në lumin Ebro, ndërsa qeveria greke vazhdimisht insiston se është vepruar në gjitha rastet mbështetur në procedurat ligjore, por ekspertët për refugjatët dhe azilin kanë kritikuar autoritetet greke se për të mbajtur poshtë numrin e refugjatëve sprapsin me vetëdije në mënyrë të paligjshme në Turqi refugjatët. Në të vërtetë tendosje institut hulumtimi në azilit dhe emigracionit shteteve që dëbimet paligjshëm ushtrimi janë pjesë e luftës.