Studimi : Emigrantët shqiptarë i japin Greqisë, janë aleati strategjik më i rëndësishëm

Greqi Kryesore

Në artikullin e tij në revistën “Emphasis” të Institutit të Demokracisë K. Karamanlis në janar 2008, profesori I. Arvanitopoulos raportoi të dhëna zyrtare sipas të cilave emigrantët e huaj në Greqi:

 

 • Ato prodhojnë 2.6% të Prodhimit të Brendshëm Bruto.
 • Ata përbëjnë 10.4% të emigrantëve në të gjithë vendin.
 • Përfaqësojnë 10% të të siguruarve në IKA.
 • Deponojnë kontribute prej 887 milionë euro në vit në IKA.
 • 6% janë të vendosur në zonat urbane.
 • 44 689 janë të siguruar në OGA dhe nga këta 35 318 janë shqiptarë.
 • Shqiptarët përbëjnë shumicën dërrmuese të 350 mijë personave të siguruar të huaj në IKA.
 • Kanë pak barrë për kujdesin mjekësor të IKA-së dhe OGA-së, sepse janë të rinj dhe të shëndetshëm.
 • 70% e të shtruarve në spitale janë gra të gatshme për të lindur. Normalisht kushdo i lindur në Greqi është shtetas grek nga lindja – por, megjithatë, përjashtohen fëmijët e prindërve të huaj.

Së fundi, të dhënat zyrtare më të fundit shtojnë se:

 • Shqiptarët llogariten rreth 450 mijë.
 • Rreth 20.000 shqiptarë themeluan bizneset e tyre bujqësore, teknike, tregtare e të tjera në Greqi ku u bënë bosët edhe të grekëve.
 • Në vitin 2005, në TEBE/OAEE ishin të siguruar 13,725 profesionistë të huaj të pavarur, nga të cilët 4,697 ishin shqiptarë (34,2% e totalit).
 • 100. 000 emigrantë të huaj, me shumicë dërrmuese shqiptare, kanë blerë një vendbanim në Greqi.

Përllogaritja e të gjitha të dhënave të mësipërme të disponueshme të çon në përfundimin e sigurt se emigrantët shqiptarë janë:

 • 40% e totalit të emigrantëve të huaj në Greqi.
 • Seksioni më i legjitimuar dhe praktikisht i integruar i të gjithë të huajve.
 • Grupi pakrahasueshëm më produktiv i të gjithë emigrantëve.
 • Dhuruesi vendimtar i gjakut i IKA.
 • Pjesa dërrmuese e të huajve të siguruar në OGA dhe TEBE/OAEE.
 • E vetmja mbështetje prodhuese e listuar e Bujqësisë Greke.
 • Nxënësit më të mirë dhe pakrahasueshëm më të huaj të shkollave tona.

Të gjitha provat zyrtare të mësipërme dëshmojnë në mënyrë të pakundërshtueshme se emigrantët shqiptarë janë aleati strategjik më i rëndësishëm i Greqisë, ku në fakt janë të vendosur të vendosen përgjithmonë dhe të integrohen plotësisht.

Ata janë gjithashtu gjinia e vetme farefisnore e helenizmit me osmozë të dëshmuar të vazhdueshme në Kombin Grek prej shekujsh.

Në mbyllje studimi thekson se: 

Greqia po lufton me guxim për t’u vërtetuar me veprime emigrantëve shqiptarë, dashamirëve dhe dhuruesve të gjakut se është vërtet “armiku” i tyre. As armiku më i keq i helenizmit nuk mundi të arrinte kurrë përçarjen midis grekëve dhe shqiptarëve, të cilën për të paktën 16 vjet rresht organet e shtetit grek përpiqen ta arrijnë!

Ata i trajtojnë emigrantët tanë të varfër shqiptarë me brutalitet poshtërues, korrupsion të thellë, grabitje të pangopur dhe lakmi arrogante. Kjo kolerë është endemike kudo ku shqiptarët janë të detyruar të takojnë shtetin grek, shërbimet publike dhe policinë, konsullatat dhe pikat kufitare greke në pikat e autoritetit. Për fat, Greqia dështon…