Studimi evropian: 83% e grekëve nuk i duan emigrantët në vendin e tyre

1009

Janë këto studime të këtyre viteve që nxjerrin në pah realitetin në Greqi, studime të cilat kohët e fundit sa vjen dhe po shterojnë, një thesar që duhet të ndërgjegjësoj shtetin shqiptar që nga ana e tij të filloj e të bëjë studime lidhur me emigracionin shqiptar në Botë. E themi këtë pasi emigracioni shqiptar nuk duhet parë vetëm për votat, apo për dërgesat se sa para i dergojnë vendit mëmë, por duhet parë se studimet e kësaj natyre janë si një domosdoshëmëri absolute për Shqipërinë.

Besojme se Shqipëria tashmë i ka të gjitha mundësitë për të filluar studime lidhur me emigracionin, pasi  aktualisht ka dhe një ministër Diaspore, por duke anashkaluar emigracionin…Ky studim është nga të fundit dhe të pakët ku mund të paraqes mentalitetin e vendasve ndaj të huajve.

Por le ti referohemi studimit evropian të vitit 2009 do të shohim se:

Nga këto rezultate konfirmohen se Greqia, nga rezultatet e Studimit Social Evropian, sipas të cilit në vitin 2009 shoqëria greke tregon përqindje veçanërisht të larta të refuzimit të të huajve. Në veçanti, qytetarët e Greqisë besojnë se vetëm disa emigrantë (46.6%) ose askush (13.5%) duhet të lejohen të hyjnë dhe të qëndrojnë në vend edhe kur i përkasin të njëjtës racë ose janë grekë jashtë vendit .

Shkalla e refuzimit të përgjithshëm (60.1%) mbetet e lartë, me përqindjet përkatëse në raundet e mëparshme të CSR duke arritur në 68.1% në vitin 2003 dhe 66.1% në 2005.

8 në 10 grekë nuk duan emigrantë në vendin e tyre

Përveç kësaj, tetë nga dhjetë, ose 83% e grekëve nuk pranojnë hyrjen dhe qëndrimin e emigrantëve në Greqi, kur këta aktualisht vijnë nga një racë ose grup etnik.

Përqindja e refuzimit të migrantëve (83% e totalit, prej të cilave 54.5% për të lejuar pak hyrje në numër, ndërsa 28.5% nuk i lejohet askujt) është dukshëm më i lartë (pothuajse dyfish) se përqindja përkatëse e totalit të vendeve evropiane që është 48.4%, ndërsa në nivele të ngjashme janë qëndrimet e refuzimit të grekëve në 2003 (82.7%) dhe në vitin 2005 (79.8%).

Lidhur me hyrjen e emigranteve në këtë vend,treguesit e refuzimit të migracionit rriten edhe më shumë kur këta vijnë nga vende të varfëra. Shumica dërrmuese (83.8%) e grekëve besojnë se Greqia duhet të lejojë vetëm pak nga këta, ndërsa 49.6% pak fare, dhe jo 34.2% emigrant i ardhur nga vendet e varfëra hyrjen. Norma e lartë i refuzimit në vendet evropiane prej 51.4%, si dhe me 34.1% duke kërkuar qendrimin e emigrantëve për pak kohë, ndërsa 17.3% duke mos lejuar hyrjen e emigrantëve.

Duke krahasuar rezultatet me ato të raundeve të mëparshme të CSR, vihet re se në nivele të ngjashme, qëndrimet e refuzimit të grekëve formohen si në 2003, ashtu edhe në vitin 2005 (82.6%) dhe në vitin 2005 (79.8%). Një në dy grekë (51.7%) deklarojnë se prania e të huajve është e keqe për ekonominë e vendit.

26.2%. e grekëve : Emigrantët ndikojnë negativisht në ekonomi

Dhe në këtë rast norma greke e pasigurisë në lidhje me ndikimin e të huajve në ekonominë kombëtare është më e lartë se mesatarja evropiane, e cila është e kufizuar në 26.2%. Krahasimi i rezultateve të vitit 2009 me ato të raundeve të mëparshme të CSR tregon se normat greke janë në nivel të lartë si në 2003 (48.4%) dhe në vitin 2005 (47.6%), ndërsa përqindjet korresponduese të vendeve evropiane janë dukshëm më të ulëta (24.3% në vitin 2003 dhe 29.1% në vitin 2005).

Një në dy grekë mendon se kultura e vendit kërcënohet nga emigrantët

Përveç kësaj, një në dy grekë pra 50.4% mendon se jeta kulturore e vendit “kërcënohet” nga emigrantët, duke deklaruar se është degraduar nga njerëzit që vijnë për të jetuar në Greqi. Dhe në këtë rast shkalla e pasigurisë greke është më e lartë (dy herë) se mesatarja evropiane, e cila është e kufizuar në 21%. Duke krahasuar gjetjet e studimit së vitit 2009 me ato të cikleve të mëparshme të CSR-së, është e qartë se normat greke të pasigurisë janë të larta edhe në vitin 2003 ishin 46.1%, ndërsa  për 2005 u rrrit në masën 48.3%, në një kohë që vendet evropiane janë në nivele dukshëm më të ulëta (16.8% në 2003 dhe 22% në 2005).

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: