TË PAKTËN 895,000 TË PASTREHË NË BASHKIMIN EVROPIAN DHE MBRETËRINË E BASHKUAR

Bota

Të paktën 895,000 njerëz janë të pastrehë në Bashkimin Evropian dhe në Mbretërinë e Bashkuar, sipas vlerësimeve të publikuara sot në një raport nga Federata Evropiane e Organizatave të Pastrehëve (Feantsa), një shifër më e lartë se në vitin 2019.

 

“Ky vlerësim, i bazuar në të dhëna fragmentare dhe që përfaqëson vetëm format më të dukshme të përjashtimit të strehimit, konfirmon dështimin e shteteve evropiane për ta bërë strehimin një të drejtë themelore”, thuhet në raport, i cili është bashkëautor me Fondacionin Francez Abbé Pierre.

Për të përcaktuar numrin e njerëzve të pastrehë, autorët e raportit studiuan regjistrimet e të pastrehëve të kryera në çdo vend, ku këto ishin të disponueshme. Duke shtuar matjet e 13 vendeve, të dhënat e të cilave u konsideruan mjaftueshëm të besueshme dhe të krahasueshme me njëra-tjetrën, autorët arritën në përfundimin se 0,174% e popullsisë evropiane jeton në rrugë ose në strehim urgjent.

Në lidhje me popullsinë totale të të pastrehëve në BE dhe MB, ajo qëndron në rreth 895,000 në të gjitha 28 vendet. Ky numër është pothuajse 200,000 më shumë se numri i të pastrehëve në vitin 2019.

Ndër vendet e studiuara, disa regjistruan një numër të reduktuar të njerëzve të pastrehë, si Finlanda, e cila ka investuar shumë në ndërtimin e banesave dhe zbaton një politikë “Shtëpia së pari” për t’u ofruar strehim të pastrehëve.

Austria, e cila gjithashtu ka këtë politikë, gjithashtu pa që numri i të pastrehëve të bjerë në vitin 2020, viti i fundit për të cilin shifrat janë të disponueshme, por kjo mund të jetë për shkak të masave urgjente të marra gjatë pandemisë, si pezullimi i dëbimeve me qira, vini re. autorët e raportit.

“Të gjitha vendet anëtare duhet urgjentisht të hartojnë dhe zhvillojnë strategji kombëtare për t’i dhënë fund të pastrehëve,” tha Feantsa, gjithashtu i bën thirrje Komisionit Evropian të forcojë politikat e tij për të trajtuar problemin e të pastrehëve.