Tërmeti në Samos: U zgjua pllaka që rrafshoi ishullin në 1904

320

Nga 200 para Krishtit. Tërmete të mëdha janë regjistruar në këtë çarje pllake

U deshën 116 vjet që tërmeti të godasë këputjen e pllakës në veri të Samosit nga një tërmet me madhësi 6.7 Rihter. Më 11 gusht 1904 ishulli kishte përjetuar një tërmet me madhësi të ngjashme. Në atë kohë tërmeti kryesor u vlerësua me 6.8 Rihter dhe intensiteti maksimal Mercalli X (Ekstreme). Katër persona kishin humbur jetën.

Midis tërmetit kryesor dhe një tronditje të mëpastajme më 14 gusht 1904, 540 shtëpi u shkatërruan në Samos. Ishulli atëherë ishte pjesë e Perandorisë Osmane. Dëmtimi u bë në shtëpitë në Patmos, bregdetin e Azisë së Vogël. Tërmeti preku ishujt Chios dhe Santorini, si dhe Aydin dhe Odemis në Turqi.

Samo në vitet 1950

Në 200 vitet e fundit, Samos ka përjetuar gjithsej 8 tërmete të mëdha. Tre tërmete të mëdha ndodhën para shekullit të 19-të, rreth vitit 200 para Krishtit, 47 dhe 1761. Një tërmet në vitin 1476 që mund të ketë shkatërruar ishullin rezultoi në evakuimin e ishullit nga gjenovezët. Gjithashtu, në shekullin e 6-të ndodhi një tjetër tërmet rreth vitit 500 pas Krishtit.