Trafiku, shkaku numër një i vdekjeve të adoleshentëve në mbarë botën

Bota

Aksidentet e trafikut rrugor vrasin më shumë adoleshencë çdo vit në rrugë se çdo arsye tjetër, sipas një raporti nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

Në vitin 2015 më shumë se 1.2 milion adoleshentë vdiqën në aksidentet ne rrugë, të cilat përbëjnë rreth 10% të të gjitha vdekjeve të adoleshentëve. Shumica e vdekjeve në adoleshentët përfshijnë këmbësorët, çiklistët dhe shoferët me motor të moshës 15-19 vjeç, sidomos në Evropë dhe në Mesdheun Lindor.

Pas aksidenteve në rrugë (rreth 115.300 vdekje në vitin 2015), shkaqet kryesore të vdekjes së adoleshencë 10-19 vjeç janë infeksione të njëpasnjëshme të traktit të poshtëm respirator të tilla si pneumonia (72.655 vdekje), ndodhin si rezultat i vetëvrasjeve (67.150), çrregullime gastrointestinale (63 575) si dhe mbytjeve ne ujrat e lumenjeve dhe liqeneve (57 125).

Sipas gjinisë për djemtë të moshës 10-19 vjeç, shkaqet kryesore të vdekjes kanë lidhje me trafikun, aksidentet ne rrugë (88 600 2015), dhunës ndërpersonale (42.277), duke u mbytur (40.847), infeksionet respiratore (36 018) dhe vetëvrasje (34 650) .

Për vajzat 10-19 vjeç, shkaku kryesor i vdekjes janë infeksione respiratore (36.637), e ndjekur nga vetëvrasjet (32.500) dhe çrregullimet gastrointestinale (32.200). Veçanërisht për vajzat me moshë 15-19 vjeç, të dy shkaqet kryesore të vdekjes janë komplikimet gjatë shtatzënisë tilla si gjakderdhje, si edhe vetëvrasjeve.

Mbi 3,000 adoleshencë vdesin çdo ditë në botë dhe më shumë se dy të tretat e këtyre vdekjeve ndodhin në vendet e ulëta dhe të mesme në Afrikë dhe Azinë Juglindore.