Tringëllimë në veshët: Prek 740 milionë njerëz – Çfarë e shkakton?

Shendeti

Tringëllimë në veshët prek qindra miliona njerëz në mbarë botën
Tringëllimë në veshët – një gumëzhimë e vazhdueshme në vesh – prek më shumë se 740 milionë njerëz në mbarë botën dhe për të paktën 120 milionë prej tyre, kryesisht mbi 65 vjeç, është një problem serioz.

Ky është vlerësimi i një studimi të ri shkencor ndërkombëtar, më gjithëpërfshirës deri më sot, sipas të cilit gumëzhima e bezdisshme në fjalë është shumë e përhapur (rreth sa migrena dhe dhimbjet e kokës), prandaj kërkon më shumë vëmendje nga shkencëtarët.

Mosha është një faktor kritik
Studiuesit, të cilët bënë publikimin përkatës (një rishikim sistematik dhe meta-analizë të të gjitha kërkimeve nga periudha 1972-2021) në revistën amerikane të neurologjisë “JAMA Neurology”, vlerësojnë se 14.4% e të rriturve në Tokë përjetojnë një formë tringëllimë në veshët. me 2.3% që përjetojnë një problem serioz, duke u shkaktuar atyre ankth, depresion, pagjumësi etj.

Tringëllimë në veshët nuk ndryshon ndjeshëm midis meshkujve (14%) dhe femrave (13%), ndërsa rritet gradualisht me moshën, duke ndodhur në afërsisht 10% të të rinjve (18-44 vjeç), 14% të moshës së mesme (45 -64 vjeç). vjeç) dhe në 24% të të moshuarve (mbi 65 vjeç). Tringëllimë në veshët kronike vlerësohet të ndodhë në rreth 10%, por vetëm 3.4% janë diagnostikuar.

Lidhja me koronavirusin dhe vaksinën
Studiuesit raportuan se tringëllimë në veshët mund të ndodhë pas infektimit me koronavirus, si dhe pas vaksinimit kundër Covid-19 (kryesisht me një dozë të vetme Johnson dhe Johnson).