Tsipras: “Ne nuk pajtohemi por nuk duhet të provokojmë. Erdogan: “Ne si Republikë kurrë nuk shikojmë në tokat e një vendi tjetër”

1083

Në një atmosferë të qetë, Alexis Tsipras dhe Recep Tayyip Erdogan bënë deklarata para kamerave, në krahasim me atë që ishte bërë më parë në Pallatin Presidencial me Prokopios Pavlopulos.

“Unë besoj thellë në miqësinë greko-turke dhe e kam provuar si kryeministër”. Me këto fjalë, Alexis Tsipras përshëndeti Presidentin e Turqisë,

Kryeministri grek vazhdoi duke thënë: “Sidomos në këto momente kritike me tensione dhe sfida të mëdha, si refugjatët, Siria dhe tensioni në marrëdhëniet euro-turke, është përgjegjësia jonë për të ndërtuar mirëkuptim dhe për të gjetur një zgjidhje për problemet komplekse

Prandaj unë e inkurajoja Presidentin e Republikës që t’ju ftojë sepse është historik dhe ftesa është që të kërkojë të ndërtojë ura në vend të ngritjes së mureve .Unë dua të besoj se ky është qëllimi juaj”, tha Tsipras. “Si inxhinier duhet t’i ndërtoj në themele të forta. Dallimet kanë ekzistuar gjithmonë, dhe sot pozicionet tuaja njihen si tonat. Ajo që ka rëndësi është përtej dallimeve për të gjetur konvergjencën dhe për të formuluar dallimet pa ekzagjerime dhe sfida në lidhje me këndvështrimin tjetër. Besoj se nëse e bëjmë këtë sot, vizita jo vetëm që do të jetë historike, por do të hapë një kapitull të ri në marrëdhëniet ndërmjet dy vendeve”

Erdogan : “Unë besoj se Turqia dhe Greqia duhet të besojnë se duhet të përqëndrohen në pjesën e plotë të xhamit dhe të lënë mënjanë pjesën bosh. Ne duhet të përqendrohemi në këtë perceptim në bisedimet tona. Në të vërtetë, popujt tanë kanë shumë gjëra të përbashkëta, për sa kohë që kemi lënë mënjanë ata që kanë obsesion të ideologjisë. Ne si një vend, si një Republikë Turke, kurrë nuk i shikojmë tokat e një vendi tjetër. Ne jemi dy popuj që bashkëjetoheshin, kemi jetuar shumë afër, kemi emigrantë që jetojnë në vendin tuaj, ashtu bëni edhe ju. Unë shpresoj dhe unë doja të kisha jo gabimet e kryera të politikave të fundit që çuan në largimin e qytetarëve të cilët ishin anëtarë të pakicës dhe ne jemi në situatën që ne jemi sot. Gabimet tani janë pjesë e historisë dhe ne duhet ta ndërtojmë të ardhmen në themele shumë të forta. Ne mund të bëjmë shumë gjëra. Nëse mund të pajtohemi, të artikulojmë retorikën e përbashkët. Unë përcjellë falenderimet e mia personale, por jam edhe një përfaqësues i popullit tim “, përfundoi ai.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: