Tzipras nga Brukseli: Turqia duhet të respektojë të drejtën ndërkombëtare në Egje dhe në Mesdheun Lindor

767

Marrëdhëniet euro-turke nuk mund të vazhdojnë me shkeljet e të drejtave sovrane të shteteve anëtare. Turqia duhet të respektojë të drejtën ndërkombëtare në Egje dhe Mesdheun Lindor, “tha Kryeministri Alexis Tsipras gjatë një konference shtypi pas takimit jozyrtar në Bruksel. Keshtu raportojne mediat greke,

Vetëm në këto rrethana mund të ndërtojmë çdo agjendë pozitive përsëri në të ardhmen në shumë fusha me të cilat mund të punojmë”, shtoi ai.

Tsipras theksoi gjithashtu se ky qëndrim për mbrojtjen e të drejtave sovrane të shteteve anëtare duhet të jetë një vijë e kuqe për BE, përndryshe nuk mund të flasim për përmirësimin e politikës evropiane të mbrojtjes apo rolin ndërkombëtar të BE.

Në periudhën e ardhshme, Ankaraja duhet të marrë seriozisht që Greqia është anëtare e BE-së, NATO-s, siç është Turqia (një anëtare e NATO-s), kështu që ky arsyetim i provokimit nuk çon askund, ajo dobëson vetë Turqine “, tha Z. Tsipras, duke shtuar se” do të mbajmë dyert e dialogut të hapura, por duhet të jetë absolutisht e qartë se ka kufizime “.

Përsa i përket Maqedonisë

Perspektiva evropiane e Shkupit nuk shkon nga Ankaraja, kalon nëpër Athine. Ne kemi thënë të vërtetën që nga momenti i parë. Ne nuk po shtyjmë, nuk jemi në ngut, është nismëja jonë për të zgjidhur një problem që po rëndon politikën e jashtme të vendit, veçanërisht kur ajo duhet të ballafaqohet me rreziqe reale “, tha Tsipras në nomenklaturën e IRJM-së.

Ai theksoi se ai duhej të zgjidhej me një zgjidhje të qëndrueshme dhe solide bazuar në themele të forta dhe për këtë arsye mori iniciativën për të takuar Z. Zaev në Davos dhe për të hapur një dialog se si të gjenin një zgjidhje të pranueshme nga të dy palët.

Në të njëjtën kohë, ajo shpjegoi se perspektiva evropiane e vendit fqinj është me rëndësi evropiane dhe se “për këtë arsye, nëse disa duhet të nguten, ne nuk jemi ata”. Qëllimi është të gjejmë një zgjidhje të pranueshme nga të dy palët. Për ne kjo do të jetë pozitive. Megjithatë, vendi fqinjë është me rëndësi jetike Perspektiva evropiane e IRJM-së nuk kalon nëpër Ankaranë, ajo kalon nëpër Athinë, le të kuptojnë fqinjët tanë, tha kryeministri

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: