Vendet e Ballkanit bashkohen për të parandaluar emigracionin ilegal

Një rrugë e re migruese ka dalë në Ballkan dhe qeveritë lokale po përpiqen të ndalojnë rrjedhën. Qeveritë në rajon duan të bashkëpunojnë më shumë për të parandaluar një krizë tjetër.

Një rrugë e re e emigrantëve që vijne nga Greqia përmes Shqipërisë, Malit të Zi, Bosnje-Hercegovinës dhe Kroacisë në Evropën Perëndimore është duke paraqitur sfida të reja për Ballkanin. Agjencia e lajmeve Reuters tha se më shumë se 5,500 emigrantë nga Azia dhe Afrika e Veriut kishin hyrë në Bosnje duke përdorur rrugën deri tani këtë vit.

Vendet në këtë rrugë të re të emigrantëve të Ballkanit kanë premtuar tani që të parandalojnë përsëritjen e kaosit që ka pasuar gjatë krizës së emigrantëve në vitin 2015. Ministri i Brendshëm i Bosnjës Dragan Mektiç i tha agjencisë gjermane të lajmeve DPA në Sarajevë “ne nuk duhet t’i qasemi kësaj krize individualisht, për të shmangur përvojat negative nga 2015 “, në hapjen e një konference mbi numrin në rritje të refugjatëve dhe migrantëve të bllokuar në vendin e tij.

Plani i ri për migrantët

Kjo rritje e numrit të refugjatëve në Ballkan po sjell një sërë problemesh të reja në fusha të caktuara. Disa komunitete duhet të mbajnë peshën kryesore të fluksit të migrantëve më shumë se të tjerët. Për raste, shumë emigrantë raportohen se po përpiqen të kalojnë nga Bosnja dhe Hercegovina në Kroaci nëpërmjet qytetit kufitar të Bihacit. Tani janë rreth 1,600 emigrantë të regjistruar në dhe rreth Bihacit – një qytet me 56,000 banorë, sipas DPA. Jo të gjithë prej tyre janë në gjendje të vazhdojnë udhëtimin drejt Bashkimit Evropian (BE), pasi policia kufitare ndërpret shumë dhe i dërgon ato. Me raportet e shpërthimit të dhunës në këto kufij, shumë emigrantë po hezitojnë të vazhdojnë udhëtimet e tyre për momentin, ndërsa të tjerët po pengojnë që të hyjnë në migrim.