Vendet e BE të shqetësuar për azilkerkuesit shqiptarë

1202

Tre vende të rëndësishme të BE-së, ne 2017 kanë theksuar se azilkërkuesit shqiptarë po shndërrohen në një problem serioz për Europën.

Përmes ambasadorëve, institucioneve publike apo fushatës, Hollanda, Gjermania dhe Franca i kanë bërë thirrje shqiptarëve me mesazhin se kërkimi i azilit në ato vende nuk do të ofrojë zgjidhje, pasi asnjë kërkesë nuk pranohet.

Francë

Franca shprehu pak ditë më parë shqetësimin e saj për azilkërkuesit shqiptarë dhe për faktin se vendi e gjen veten në një situatë të vështirë, të paaftë për t’i strehuar ata në qendrat e veçanta të refugjatëve, të cilat tashmë janë të mbipopulluara.

Gjermani

Në një intervistë të kohëve të fundit, ambasadori gjerman Susanne Schutz deklaroi se 100% e kërkesave për azil të shqiptarëve në Gjermani janë refuzuar, sepse Shqipëria është klasifikuar si vend i sigurt i origjinës. Pas refuzimit të kërkesës së tyre, kërkuesit e azilit kërkohen të kthehen në vendin e tyre të origjinës me shpenzimet e tyre ose do të riatdhesohen me forcë dhe do të ndalojnë hyrjen në zonën Shengen deri në 5 vjet.

Holandë

Hollanda është një vend tjetër evropian që shpreh shpesh shqetësimet e tij rreth rritjes së azilkërkuesve shqiptarë. Tani është vendi që ka ndërmarrë hapa më konkretë për të kufizuar fluksin e emigrantëve të paligjshëm. Pak ditë më parë u zbulua një raport policor, në të cilin, bazuar në rritjen e aktivitetit kriminal shqiptar në vend, ministri i Sigurisë dhe Drejtësisë këshillohet që të rishqyrtojë përjashtimin e vizave të Shqipërisë. Ky raport, i cili ende nuk është publikuar zyrtarisht, çoi në pyetje parlamentare.

Në prill 2017, Ministri i Punëve të Jashtme Bert Koenders tashmë vizitoi Tiranën për të shprehur shqetësimet e tij rreth emigracionit në rritje. Nëse lumi i paligjshëm i emigracionit nga Shqipëria në zonën Shengen nuk ndalet, kjo mund të çojë në pezullimin e përjashtimit të vizave, një proces që mund të fillojë me shumicën e thjeshtë të vendeve të BE.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: