Venusi mund të ketë qenë dikur i banueshëm si Toka

Shkence

venusi dikur kishte jetePlaneti Venus, tani është një ferr i pastër të nxehtë, pasi mund të kenë kushte krejtësisht të ndryshme dhe kanë qenë për kohë të gjatë banueshme si Toka, sipas vlerësimeve të reja shkencore të Agjencisë Hapësinore Amerikane (NASA), por të cilat janë të bazuara në modelet e klimës ndihma kompjuteri më tepër se fakte të forta.

Studiuesit, të udhëhequr nga Michael Wei ne Institutin e Studimeve Space Goddard të NASA-s, bëri njoftimin e publikuar në revistën “Geophysical Research Letters” i Gjeofizikës Bashkimit Amerikan, vërehen se gjatë dy miliard viteve të para të ekzistencës së Venusit ishte një oqean cekët me ujë, ndërsa temperaturat ishin shumë më të ulëta se sa sot. Gjetjet tona sugjerojnë se Venusi i lashtë mund të ketë qenë një planet shumë i ndryshëm se sa sot”, ka thënë Wei. Në temperatura aktuale sipërfaqësore në Venus arrin në 462 gradë Celsius, nuk ka pothuajse asnjë avuj uji (për ujë nuk bëhet fjalë), ndërsa atmosfera është plotë dioksidi i karboni që është 90 herë më e dendur se ajo e Tokës. Për disa kohë, shkencëtarët besonin se planeti Venus është formuar nga materiale të ngjashme me Tokën, por kanë ndjekur një rrugë krejtësisht të ndryshme evolucioniste. Matjet bordit Pioneer (leader) të NASA-s në vitet 80 kanë dhënë indikacionet e para se planeti fqinje mund të ketë pasur një herë një oqean.  Por studimi i ri tregon se, derisa e gjithë kjo, planeti Venus për rreth dy miliardë vjet mund të ketë pasur kushte miqësore për jetën. Në të vërtetë, studiuesit nuk e përjashtojnë se Venus është planeti i parë i banueshëm në sistemin tonë diellor, para se Toka të fitonte kushte të tilla të favorshme…