U zbulua në xhunglën e Guatemalës qytetit Mayan

Bota Shkence

Hulumtuesit përdorën një teknikë të hartës ajrore të teknologjisë së lartë, identifikuan dhjetëra mijëra vendbanime Maya, piramida në një xhungël të dendur të zonës Peten në Guatemalë, duke treguar se atje jetonin miliona njerëz më shumë se sa mendohej më parë.

Raporti mbi zbulimet, duke përfshirë tokën bujqësore dhe kanalet e ujitjes, u zbulua të enjten nga një grup arkeologësh nga SHBA, Evropa dhe Guatemala, duke punuar për Fondacionin Mayan Heritage and Nature në Guatemalë

“Ka 2-3 herë më shumë banorë sesa mendoj që të jenë atje,” tha për Guardian Marcello Kanuto, profesor i antropologjisë në Universitetin e Toulon, SHBA.

Zona e hartës, e cila shtrihet mbi 2,100 metra katrorë, është shumë më e madhe se ajo që mendohej të ishte e banuar nga Mayans, kultura e të cilave përjetoi kulmin e saj në mes të vitit 1000 para erës sonë dhe 900 pas erës sonë  përafërsisht. Pasardhësit e tyre ende jetojnë në këtë zonë.

Përafërsisht 60,000 struktura janë identifikuar, duke përfshirë katër vende të mëdha rituale dhe misteret me sheshe dhe piramida.