Zbulimi: Ja kush ishin ndërtuesit e Stonehenge !

633

Sipas një kërkimi më të ri shkencor një goditje do t’i bëjë gjërat më keq për krenarinë tradicionale britanike. Ndërtuesit e monumentit të famshëm të Stonehenge, duket se kanë origjinën nga brigjet e Azisë së Vogël dhe Anadollit, sipas një studimi të ri gjenetik

Paraardhësit e ndërtuesve të Stonehenge ishin fermerë të cilët, duke filluar udhëtimin e tyre drejt perëndimit nga rajoni i Turqisë dhe bregut lindor të Egjeut, pasi kaluan Mesdheun, arritën në Iberik dhe prej aty – nëpërmjet Francës  rreth 4.000 vjetë para Krishtit. Së shpejti, për shkak të numrit shumë më të madh të tyre, ata zëvendësuan gjuetarët vendës, me përjashtim të Skocisë Perëndimor. Pasardhësit e tyre, diku rreth 3000 para Krishtit, filluan të ndërtonin monumentin Stonehenge për arsye që nuk janë plotësisht të qarta deri më sot.

Studiuesit, të kryesuar nga Ian Barnes nga Muzeu Historik Natyror i Londrës dhe Mark Thomas nga Universiteti i Londrës (UCL), të cilët publikuan botimin në “Natyrore Ecologji & Evolucioni”, sipas BBC-së dhe “Indipedent” Britanik, analizuan dhe krahasuan ADN-në e 47 skeleteve neolite që i përkasin (4,500 deri 6,000 vjet) të gjetura në Britani, gjashtë skelete i përkasin të periudhës së mëparshme të Mesme (6,000 deri 11,600 vjeç) dhe ADN nga evropianët modernë.

Emigracioni në Britani ishte vetëm një degë e emigracionit më të gjerë nga Lindja, duke sjellë me ta ato bujqësi dhe inovacione të tjera në Perëndim. Deri atëherë, Evropa dhe, natyrisht, Britania e izoluar ishte e banuar nga grupe të vogla të shpërndara të gjuetarëve.

Emigracioni masiv kishte dy degë kryesore: ajo veriore që ndoqi lumin Danubin dhe Rhein në Evropën Qendrore dhe Veriore, ndërsa jugorët apo Mesdheu arriti në Evropën Perëndimore me me anën e bregdetit, ose duke u hedhur nga ishulli në ishulli me anije nga Greqia, Italia dhe Franca jugore.

Analiza e re gjenetike tregon se britanikët neolitikë, të cilët prezantuan arkitekturën megalitike dhe ndër të tjera ndërtuan Stonehenge, vinin kryesisht nga dega e dytë mesdhetare.

Në fund të periudhës së Neolitit, rreth vitit 2450 para Krishtit, pasardhësit e fermerëve të parë në Britani u zëvendësuan pothuajse plotësisht nga një popullatë tjetër, e njohur si Bell Beaker, i cili gjithashtu kishte migruar nga Evropa kontinentale./AMPE/