Zyrtare: Mitsotakis dhe Erdogan do të takohen në shtator

Greqi

Kryeministri, Kyriakos Mitsotakis, do të takohet me presidentin turk, Recep Tayyip Erdogan në kuadër të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së në Nju Jork, sipas deklaratave të përfaqësuesit të qeverisë, Pavlos Marinakis, gjatë konferencës së redaktorëve të hënën (28.08.23). Takimi mes Mitsotakis dhe Erdogan është planifikuar të zhvillohet në mes të shtatorit në margjinat e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së.

Marinakis gjithashtu përmendi se në fund të vitit 2023, do të organizohet Këshilli i Lartë i Bashkëpunimit midis Greqisë dhe Turqisë në Selanik. Përfaqësuesi i qeverisë vuri në dukje se është e rëndësishme që nismat e gjuhës greko-turke të ndërmerren në një kohë kur Greqia është fortësuar në aspektin ekonomik dhe gjeopolitik. Ai dha shembullin e ardhjes së liderëve të Ballkanit, BE dhe kryeministrit indian në Athinë brenda 24 orëve të fundit.

Asambleja e 78-të Përgjithshme e OKB-së do të mbahet në Nju Jork në datat 19-23 shtator.
Takimi Gjergo Gerapetritis – Hakan Fidan në Ankara më 5 shtator
Ministri i Punëve të Jashtme, Giorgos Gerapetritis, pritet të takohet me homologun e tij turk, Hakan Fidan, më 5 shtator në Ankara, njoftoi Ministria e Jashtme.
Ndërsa marrëdhëniet midis Greqisë dhe Turqisë po përmirësohen, pritet të zhvillohet një takim i ri mes Giorgos Gerapetritis dhe Hakan Fidan më 5 shtator në Ankara. Marrëdhëniet midis dy vendeve fqinje po përmirësohen, veçanërisht pas rezultateve të zgjedhjeve në të dy shtetet, siç nënvizohet nga burime turke.

“Të dy ministrat do të diskutojnë marrëdhëniet dypalëshe dhe çështjet rajonale.”

Turqia dhe Greqia kanë pasur mosmarrëveshje për kufijtë detarë në Egje dhe Mesdheun Lindor. Me normalizimin e marrëdhënieve, të dyja palët po dërgojnë mesazhe më të buta për këto çështje dhe theksojnë nevojën e dialogut për zgjidhjen e tyre. Në vjeshtë, në Selanik pritet të zhvillohet takimi i Këshillit të Lartë të Bashkëpunimit midis Greqisë dhe Turqisë.
Pas takimit të tyre në Samitin e NATO-s në Vilnius në korrik, presidenti Recep Tayyip Erdogan dhe kryeministri Kyriakos Mitsotakis ranë dakord për të zhvilluar një takim të nivelit të lartë të bashkëpunimit turko-grek në Selanik në vjeshtë, pritet të jetë në tetor.
Pas takimit të dy presidentëve, u arrit një marrëveshje që të dyja palët të ndërtojnë një atmosferë pozitive dhe të aktivizojnë shumë kanale komunikimi midis dy vendeve në të ardhmen.
Në Ankara, dy ministrat, Giorgos Gerapetritis dhe Hakan Fidan, pritet të diskutojnë përgatitjet për takimin e bashkëpunimit në Selanik, i cili do të përfshijë të gjitha aspektet dypalëshe të ekonomisë, tregtisë, transportit, energjisë dhe çështjeve të tjera.