100,000 refugjatë te zhdukur në mbarë boten

Bota Emigracioni

Numri i emigrantëve që zhduken zyrtarisht është më i lartë se sa ka qenë për më shumë se një dekadë. Kryqi i Kuq Gjerman njofton se rreth 100,000 njerëz janë të regjistruar si të zhdukur si rezultat i luftës dhe persekutimit në mbarë botën.

Numri vetëm merr parasysh personat e zhdukur zyrtarisht të regjistruar. Sipas Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq, akuza jozyrtare besohet të jetë shumë më e lartë, raporton agjensia gjermane report dpa.

Megjithë numrin e refugjatëve në Gjermani dhe Evropë, Kryqi i Kuq Gjerman vazhdon të marrë një numër të madh të raporteve të personave të humbur. Shumë raporte janë paraqitur nga refugjatët që kanë humbur anëtarët e familjes ose miqtë gjatë udhëtimit.

Në gjysmën e parë të vitit 2018, pothuajse aq kërkime ndërkombëtare kërkimore u paraqitën me Kryqin e Kuq Gjerman (GRC) si në tërë vitin 2017, thekson Gerda Hasselfeldt, kreu i GRC.

Vendet e personave të pagjetur

Vendet kryesore të origjinës të atyre që dorëzonin raportet ishin Afganistani, Siria, Somalia dhe Eritrea. Sirianët dhe afganët vazhdojnë të jenë ndër nacionalitetet më të larta të azilkërkuesve në BE, si dhe në Gjermani në gjysmën e parë të 2018, në vendet e para dhe të treta respektivisht. Për shumë njerëz që kanë ikur nga konfliktet e armatosura, nga fatkeqësitë apo nga kriza humanitare dhe janë ndarë nga familjet e tyre, Kryqi i Kuq është shpesh shpresa e fundit. “Në gati 50 për qind të rasteve, Shërbimi i Gjurmimit të GRC ishte në gjendje të ndihmonte,” thotë Hasselfeldt.

Çfarë duhet të bëni nëse dikush është zhdukur?

Për të raportuar dikë që mungon ose lëshon një kërkim ndërkombëtar me Shërbimin e Gjurmimit, ju duhet të kontaktoni Kryqin e Kuq dhe të plotësoni formularët. Kryqi i Kuq kërkon një raport të hollësishëm për personin që kërkohet dhe, kur është e nevojshme, rrethanat në të cilat kontakti ka humbur. Pasi të dorëzohen formularët, Kryqi i Kuq do t’ju informojë për rezultatin e kërkimit me shkrim ose me telefon. Shërbimi Tracing gjithashtu ndihmon në rastet e ndarjes së familjes./infoimigrants/