112 vjeçare nga Siria, refugjate në Greqi

477

Refugjatja në moshën 112 vjeç Leila Saleh, gruaja më e vjetër në Greqi, Evropë dhe ndoshta në të gjithë botën. U lind në Kobani të Sirias më 1907, gjeti forcën dy vjet më parë për të marrë rrugën e refugjatit së bashku me shtatë anëtarët e familjes së saj dhe për të kaluar mijëra kilometra me qëllimin e vetëm për të takuar nipërit dhe mbesat e saj në Gjermani.

Mediat greke theksojnë se ndalesa e parë e saj ishte në ishullin e Lesvos më 7 nëntor 2017, ditëlindja e saj, kur ajo ishte 110 vjeçe, e hodhi këmbën për herë të parë në tokën evropiane.

Kursi, si dhe dhjetëra mijëra refugjatë të tjerë, e çuan atë në Moria, ku qëndroi vetëm katër ditë pasi autoritetet renditeshin veten dhe të afërmit e saj në grupet e rrezikuara të popullsisë dhe kështu të gjithë u nisën për në Athinë.

“Jeta në Kobani ishte shumë e bukur. Njerëzit kishin një punë, njerëzit kishin një jetë një jetë normale. Lufta e theu qytetin. Janë mbetur vetëm gërmadha. Banorët braktisën qytetin dhe u përpoqën të shpëtonin jetën e tyre dhe fëmijët e tyre. Asgjë nuk ka mbetur nga jeta jonë e vjetër, “tha për televizionin euronews në vitin 2018, gjyshja e moshuar, duke shpjeguar se ajo dëshiron të shohë Naurin dhe Berevan, nipërit e saj që jetojnë dhe punojnë në Gjermani.

Për fat të keq, planet e saj nuk ishin të suksesshme. Gjyshe Leila u nga jeta pak ditë më parë në Athinë, në një apartament ku jetonte falë programit Solidarity Now. Për fat të keq, Lejla, pavarësisht nga vështirësitë e moshës të tillë, nuk e gjeti veten me mbesën e saj të dashur, ku  shpresonte.