14 deputetëve të “Demokracia e Re” kërkojnë shpjegim për deklaratat e ministrit Kammenou për politikën e jashtme greke në Ballkan

Greqi Kryesore

Të mbahet qendrim në deklaratat e ministrit të Mbrojtjes Kombëtare Panos Kammenou, në politikën e jashtme në Ballkan, ftojnë  ministrin e Jashtëm 14 deputetë opozitës “Demokracia e Re”, në interpelancë të paraqitur sot në Parlament.

Në një intervistë të fundit në TV SKAI (05/07/2017) Ministri i Mbrojtjes Z. Panos Kamenos ka bërë deklarata në lidhje me politikën e jashtme të Greqisë në Ballkan, duke thënë ndër të tjera:

“Mendoj, pra, se garancia për Perëndimin është për të krijuar një komunitet të krishterë.”

“Për Maqedoninë, është e qartë se shumica e popullsisë është shqiptare.”

“Unë nuk do të pranojë përdorimin e termit ‘Maqedoni’ ‘.

14 deputetët kanë shprehur qendrimin e tyre duke theksuar se “Është e nevojshme që politika e jashtme e vendit të ndiqet me qëndrueshmëri, përgjegjësi dhe formimin, veçanërisht në një kohë kur situata në Ballkan është veçanërisht e paqëndrueshme dhe kritike se në bazë të regjistrimit të fundit zyrtar (2002, libri XIII, Shkup, 2005, fq. 34), popullsia e përgjithshme e Maqedonisë ka qenë 2,022,547 banorësh persona, të cilëve 1.297.981 ose 64% është Slavomacedonians dhe 509.083 ose 25.2% janë shqiptarë “.

Anëtarët e opozitës kanë theksuar njëkohësisht, se sipas faqen e internetit të Ministrisë së Jashtme lidhur me emrin e Maqedonisë “të pozitës zyrtare e Greqisë është e qartë: emri i përbërë me përcaktim gjeografik para fjalës” Maqedoni “të jenë të vlefshme për të gjithë (erga omnes), për të gjitha qëllimet, vendore dhe ndërkombëtare. “

Interpelanca me kohë të nënshkruar nga deputetët e Demokracia e Re, George Kumutsakos, Georgiadis ‘Adonis, Tsiaras Kostandinit, Kalafatis Stavros, Kedikoglou Simeon, Anastasiadis Savas, Kefalogiannis John, Davakis Athanasios, Kavvadas Athanasios, Vooltepsis Sophia, Dimoshakis Anastasios, Antoniou Maria, Koukodimos Konstandini,Tasoulas Konstantinos, Bouras Athanasios, Konsolas Emmanuel, Dimas Christos, Antoniadis Ioannis.