3,771 refugjatë u mbytën në ujrat e deteve për vitin 2016

Bota Kryesore

A është Evropa në gjëndje të ndalë këtë tragjedi, ku çdo vit humbasin jetën me qindra njerëz mes tyre dhe fëmijë?

Focus News  / Sipas raportit të Parlamentit Evropian, për vitin 2016 në ujrat e deteve 3,771 njerëz u mbytën. Këtë vit tashmë më shumë se 450 njerëz kanë humbur jeten, përfshirë 77 fëmijë që kanë vdekur, përjashto statistika paemër, janë njerëz të vërtetë me jetën reale që i largohen luftës dhe varfërisë.

Për mbarë Evropën është koha për veprim për një bashkëpunim për t’u përballuar me realitetin e hidhur, dhe ka nevojë për të marrë një qasje globale ndaj migracionit bazuar në parimin e solidaritetit midis shteteve. Një menaxhim global kërkon dhe miraton parimin e solidaritetit midis vendeve, për të shpërndarë përgjegjësi në mënyrë të barabartë dhe vendos vlerën e jetës dhe të drejtave. Sot kërkohet ndryshim për të siguruar ndershmërinë dhe përgjegjësinë e përbashkët, solidaritet dhe përpunimin e shpejtë të menaxhimit të këtij problemi. Me mbi 5,000 njerëz të vrarë ose të zhdukur, OKB-ja raporton se 2016 ishte viti më vdekjeprurës të regjistruar ndonjëherë për emigrantët që kalojnë nga Mesdheu.

Në vitin 2015, rreth 1.83 milionë refugjatë janë zbuluar se përpiqeshin të kalonin kufijtë e jashtëm të BE-së në mënyrë të parregullt, nga 282,500 që ishin në vitin 2014, dhe 1.4 milion aplikime për mbrojtje ndërkombëtare janë paraqitur në BE. Realiteti se deri në 3 mars 2016, vetëm 660 prej 106,000 azilkërkuesve kanë marrë statusin e refugjatit politik.