Alarmi në Evropë për valën e nxehtësisë, temperaturat mbi 40 °

294

Evropa po përjeton nxehtësinë më të madhe të këtij viti. “Alarm për valën e nxehtësisë” në Spanjë, “Plani për të përballuar nxehtësinë” në Paris, paralajmërimi për një “valë të fortë të nxehtësisë” në Belgjikë, tregon se Evropa po përgatitet për valën e nxehtësisë ekstreme të sjellë nga erërat nga Afrika dhe ka të ngjarë të mbahet për gjatë gjithë javës. Sot nxehtësia do te preke edhe Greqine ku pritet qe temperatura do të shkojë deri në 38°.

Temperaturat e “mbi 35 ° C”, ndoshta më të larta se 40 ° C, do të zgjasin deri më 30 qershor, por “nuk mund të përjashtohet dhe zgjatet deri në ditët e para të korrikut”, paralajmëron agjencia spanjolle AEMET në buletinin e tij të fundit, duke shkaktuar alarm për valën e ardhshme të nxehtësisë.

Autoritetet belge gjithashtu lëshuan një paralajmërim për një “valë të fortë të nxehtësisë”, që do të arrijë në 34 ° ose 35 ° që nga e marta, sipas Institutit Mbretëror të Meteorologjisë.

Gjermania po pret një rekord të ri të temperaturave të larta, jo vetëm për muajin qershor, por për të gjithë verën, që ka të ngjarë të tejkalojë 40.3 ° C, një temperaturë e regjistruar në korrik 2015 në Bavari. Duke hedhur përgjegjësinë mbi erën që vjen nga Sahara, Deutsche Wetter parashikon “të paktën një javë” të nxehtësisë.

Mbretëria e Bashkuar është veçanërisht e shqetësuar për “stuhitë e ashpra” për të cilat janë lëshuar paralajmërime të hënën dhe të martën. “Parashikohet ngrohja, lagështia dhe paqëndrueshmëria,” raporton MetOffice.

Në Francë, vala e papritur e nxehtësisë pritet në 40 °  në shumë rajone , duke përfshirë edhe Parisin, ku një plan trajtimi i valës së tretë për të mbrojtur të moshuarit , pacientët, fëmijët dhe të pastrehët.

Franca ka frikë se mor ripërseritet rifillimi i valës së nxehtë të vitit 2003, e cila u pagëzua si “verë vdekjeprurëse” dhe shkaktoi vdekjen e 15,000 njerëzve në mes të 4 dhe 18 gushtit.