Arteriet e bllokuara: Katër shenjat që duhet të shqetësoheni Ju!

mushkerite -1Parandalimin e sëmundjeve të zemrës është qëllimi kryesor i kardiologëve. Sondazhet tregojnë se pothuajse 80% e sëmundjeve të zemrës mund të parashikohen. Por ka disa shenja të heshtur për të na vënë për të dyshuar se arteriet tuaja mund të jenë e bllokuar , thonë mjekët.

Baldnesi

Në një studim i kohëve të fundit të rreth 37,000 burrave, baldnesi në majë të kokës është e lidhur me arteriet bllokuara, pavarësisht nga mosha e njeriut. Në një tjetër studim që përfshin më shumë se 7,000 njerëz (4,000 prej të cilëve ishin femra), për baldnes të rëndë ka dyfishuar rrezikun e vdekjes së zemrës në të dy gjinitë.

Mosfunksionimi

Nëse ju nuk mund të merrni një mbledhje ose të ketë një mbledhje me kohëzgjatje të kufizuar, mund të jetë një shenjë e arterieve bllokuar në rajonin e legenit. Mesatarisht, kjo sëmundje merr pesë vjet nga fillimi i defektit deri të paturit për një sulm në zemër, është kohë të mjaftueshme për të bërë ndryshimet e nevojshme të jetesës dhe ndërhyja e mjekun tuaj.

Rrudhë në llapë të veshit

Një nga shenjat më të çuditshme të arterieve të bllokuara është rrudhë në llapë e veshit. Ky aspekt mund të shkaktohet nga qarkullimi i dobët, duke përfshirë edhe arteriet e zemrës. Ndërsa disa mjekë besojnë se ky aspekt është thjesht një shenjë e plakjes gjenetik, studiuesit kanë përdorur pajisjet më moderne të tomografisë CT për të matur ekzistencën e sëmundjes të “heshtur” të zemrës koronare, ata gjetën se aspekti i veshit ka tradhëtuar zemrën.

Dhimbje në kërcin e këmbës

Dhimbja në kërcin e këmbës mund të thotë se janë bllokuar arteriet e këmbëve. Kjo është veçanërisht e vërtetë në rastin e duhanpirësve, madje edhe para se të jetë diagnostikuar sëmundja koronare e zemrës. Kjo simptomë kërkon vlerësim të menjëhershëm për të konfirmuar diagnozën e qarkullimit të dobët.