Austria shpronëson shtëpinë ku lindi Hitleri

Bota

shtepia e hitlerit  ne focusFocus  News  Qeveria austriake ka paraqitur sot,(premte), projektligjin i cili promovon lidhjen e shtëpisë ku Adolf Hitler ka lindur për të t’i për të parandaluar mundësinë për ta kthyer këtë ndërtesë në një vend të pelegrinazhit për neo-nazistët . Siç bëri të ditur Ministria e Brendshme, qëllimi i ligjit është shpronësimi i shtëpisë nga pronari aktual, dhe transferimi i pronësisë në atë të shtetit.

Shtëpia me fasadë të verdhë, ku Hitleri u lind më 20 prill 1889 është e vendosur në zemër të Braunau am Inn, në Austrinë Veriore. Ajo mbetet e zbrazët që nga viti 2011, kur qeveria u përfshi në një betejë ligjore me pronarin, të Gkerlinte Pomeroon. Familja e Pomeroon posedon këtë ndërtesë për gati një shekull.

Fati i shtëpisë ka shkaktuar polemika në mesin e 17.000 banorëve të Braounaou. Disa kishin kërkuar për të kthyer ndërtesën në një hotel për refugjatët, të tjerët në një muze për çlirimin e Austrisë. Disa madje kërkuan që të shkatërrohet, por për shkak se ajo është e vendosur në qendrën historike është e mbrojtur si monument historik. Çdo vit në prill organizatat fashiste veprojnë me tubime jashtë shtëpisë në numrin 15 të Saltsmpourgker Forstat. Mbi një pllakë guri që mban frazën: “Për paqe, liri dhe demokraci. Asnjëherë mos përsërisi fashizmin: ju kujtojnë miliona të vdekur “.