BE: Stop refugjatëve do te jete prioriteti i presidencës austriake

900

Presidencn e radhes se BE-së më 1 korrik e merr Austria nje vend qe ka lëvizshmëri të fortë lidhur me çështjen e trajtimit të statusit të refugjatit, per kete Kancelari austriak dhe kreu i Partisë Popullore Konservatore, Sebastian Kurt, kane caktuar si prioritet të lartë për muajin e ardhshëm.

Kancelari duket si një arkitekt i një lloj aleance të vendeve të përzgjedhura brenda BE-së, të cilën ai e quan “Aksi i dëshirave”, do të përfshijë katër vendet e Vishegradit – Hungaria, Polonia, Sllovakia dhe Republika Çeke – të njohura për kundërshtimin e tyre ndaj një politike të vetme refugjate të BE.

Të mërkurën, zëvendëskryetari austriak dhe kryetarët e partisë së lirisë, Heinz-Christian Strache sebashku me ministrin e brendshëm liberal, Herbert Kikl, për t’u konsultuar me ministrin e ri italian, Mateo Salvini, kreun e ” populiste “Lega e Veriut.

Sebastien Kurtz do të jetë të enjten në Budapest në një takim të Grupit të Vishegradit, ku do të takohet me kryeministrat e katër vendeve të tij, Orbanin e Hungarisë, Bubis të Çekisë, Peklerini të Sllovakisë dhe Moravaiski, Polonis .
Ma pas, Kancelari austriak do të mirëpresë në Vjenë, përpara fillimit të ardhshëm të presidencës austriake, Presidentin e Këshillit Europian Donald Tusk, i cili mbështet politikën e emigracionit të Kurt, duke thënë se “kemi të njëjtat përparësi: siguria e brendshme, emigracioni dhe buxheti i ardhshëm i Komunitetit “.

Debati ka të bëjë edhe me një takim të mundshëm të Kurt me homologun gjerman Angela Merkel të dielën apo të hënën në Berlin, ndoshta me pjesëmarrjen e kryeministrit të ri italian, Tzouzeppe Conte, edhe pse raportet e shtypit të sotëm austriak ka të ngjarë të thërrasin një “mini takim” Samiti “mbi Iniciativën e Migrimit të Merkelit. Data e realizimit eshte lene gjatë fundjavës së ardhshme si Vjenë, Berlin apo Romë, Austria, Gjermania, Italia, Greqia, vendet e Vishegradit dhe Spanja.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: