ÇFARË DO TË NDODHË NËSE NJERIU SHKON NË MARS?

Shkencë

Skenarët e shkencës për efekteve drastike të planetit të kuq në natyrën tonë njerëzore japin dhe marrin, ndërsa ëndrra kolonizuese për në planetin e kuq Mars ka përhumbur njerëzimin për shekuj dhe tani nuk është një skenar i çmendur. Por, si do të jetë një mundësi e tillë? Si do të marrim ne frymë dhe çfarë do të ushqehemi në shkretëtirën e Planetit të Kuq ?

Planeti i kuq tashmë nga pamjet misterioze është vënë nga shkencëtarët në shënjestër të vazhdueshëm, duke analizuar çdo metër katror duke sjellë me vete njohuri të reja.

Ne tani e dimë se Marsi nuk është aq e nxehtë sa Venus dhe Merkuri, apo si ftohtë si Plutoni. As në mënyrë të natyrshme të gaztë si Jupiteri dhe Saturni. Megjithatë, dallimet me atë të Tokës është e madhe, duke pasur temperaturat të larta, ndërsa komponenti bazë i atmosferës së tokës janë të azotit (78%), dhe në Mars është e dominuar nga dioksidi i karbonit (95%), ku Toka është në vetëm 0.04%. Vetëm ky fakt do të na vrasi menjëherë, nëse nuk i përshtatemi shpejt jetesës në kushtet marsian. Ky skenar është duke studiuar nga biologu amerikan Scott Salomonit i Fakultetit të Biologjisë të Universitetit Rajs (Texas), i cili në librin e tij “njerëzit e ardhshëm: Brenda Shkencave tona të vazhdueshëm Evolution” argumenton se duhet të zhvillohet me shpejtësi në

Marsi ka gravitetin më të dobët në krahasim me Tokën. Kjo do të shkaktojë një humbje të shpejtë të masës kockore, që barazohet me më shumë fraktura dhe lëndime. Fillimisht të paktën, për shkak se siç thotë Sulejmanin, «pas disa brezave, njerëzit Martians do të vijnë me eshtra të trashë, të cilat do të japin atyre një pamje më të thyer.”

Në Mars gjithashtu ka shumë rrezatimi të lartë dhe organet tona duhet të prodhojnë sasi të mëdha të karotenoideve që të mbrohen fizikisht. Si rezultat, njeriu do të ketë një ngjyrë portokalli, duke ngjarë me karrotën në thelb njeri i ngjashëm me ngjyrën e karotës!

Dhe ky është vetëm fillimi i mutacioneve gjenetike ku do vuajë njerëzimi në qoftë se ata kanë për të jetuar ndonjëherë në planetin e kuq armiqësor …