Roboti kinez – “mjek” në luftën kundër coronavirusit

493

Studiuesit në një nga universitetet më të larta të Kinës kanë hartuar një robot për të cilin thonë se mund të ndihmojë në shpëtimin e jetës në pararojë të luftës kundër coronavirusit të ri. Sipas Reuters, “makina mjek” përbëhet nga një rrotë robotike në rrota që mund të marrë njolla në gojë dhe të “dëgjojë” organet e pacientit, gjë që normalisht bëhet me stetoskop.

Kjo lloj pune normalisht bëhet nga mjekët personalisht – megjithatë falë këtij roboti, të pajisur me kamera, personeli mjekësor nuk ka nevojë të jetë në të njëjtën dhomë me pacientin .

Mjekët janë të gjithë shumë të guximshëm”, tha profesori Zheng Gangtie, nga Universiteti Qinghua, projektuesi kryesor i robotit. “Megjithatë virusi është thjesht shumë ngjitës … ne mund të përdorim robotë për të bërë punët më të rrezikshme.”