ASTROFIZIKANTI STEPHEN HAWKING: “TEKNOLLOGJIA DO TË NA SHKATËRROJË “

Shkencë

Astrofizikanti i njohur shpreh edhe njëherë shqetësimin e thellë për të ardhmen e njerëzimit, duke argumentuar se ne nuk jemi në gjendje për të menaxhuar progresin teknologjik që kemi krijuar dhe se në fund të fundit do të përdorin atë për të vetë-shkatërrim.

Në vitet e fundit fizikanti i famshëm britanik Stephen Hawking ka folur publikisht shumë shpesh për të shprehur pikëpamjet e tij, dhe sidomos shqetësimet në lidhje me rrjedhën e njerëzimit.

Ai ka thënë se mënyra se njeriu sillet në Tokë, shumë shpejt planeti ynë nuk do të jetë në gjendje të na strehojë dhe do të duhet të shkojë në botët e tjera, në qoftë se ne duam për të ruajtur ekzistencën tonë në univers. “Njerëzimi nuk ka asnjë të ardhme nëse nuk kolonizon botë të tjera në hapësirë. Shpërthimi i popullsisë, ndikimi i ndryshimeve klimatike, zhdukja e shumë llojeve bimore dhe shtazore dhe sëmundjeve që mund të evoluojnë në epidemive të mëdha, si faktorë që të testuar fuqinë e njerëzimit” ka thënë në shumë intervista shkencëtari Hawking.

Gjithashtu ka kundërshtuar edhe përpjekjet e bëra për të kontaktuar me qytetërimeve të përparuara jashtëtokësore. Ai mbështet teorinë që ndoshta një qytetërim i përparuar jashtëtokësor do të vijë për të na vizituar për të mirën tonë.

Që nga fillimi i qytetërimit njerëzor agresioni kishte provuar një mjet të dobishëm që ofron avantazhe të qarta në procesin e mbijetesës. Agresiviteti është futur në gjene si evolucionit përcaktuar. Por tani teknologjia përparon në një normë të tillë që agresiviteti mund të jetë mjet shkatërrimi. Ne tani kemi teknologjinë për të shkatërruar planetin, por ne ende nuk e kemi gjetur mënyrën për të shpëtuar prej saj, nëse është e nevojshme. Ne duhet të gjejmë një mënyrë për të kontrolluar instinktet e natyrshme agresive me logjikën tonë dhe maturi që të mos përjetojmë kërcënimin e zhdukjes së një lufte bërthamore ose biologjike nga një virus të modifikuar gjenetikisht. “

Gjithashtu Hawking thotë se e vetmja zgjidhje e dukshme për të shmangur këtë është për të krijuar një formë të qeverisjes globale, e cila do të krijojë masa mbrojtëse që njerëzimi të mos  rrezikojnë veten. Më në fund thekson se një qeveri botërore mund të jetë e përkryer për të shmangur vetë-shkatërrimin, por mund të ketë efekte anësore. “Një figurë e tillë autoritare mund të kthehet në tirani”, thekson në artikullin e tij Hawking.